19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicaliștii consideră insuficientă majorarea salarială propusă pedagogilor

Loading
Без рубрики Sindicaliștii consideră insuficientă majorarea salarială propusă pedagogilor
Sindicaliștii consideră insuficientă majorarea salarială propusă pedagogilor
ses-leanca

Foto: vocea.md

Reprezentanții Sindica­tului Educației și Științei sunt dispuși să reia, în sep­tembrie anul curent, acţiu­nile de protest, dacă până atunci nu va fi operată o majorare cu 25 la sută a sa­lariilor cadrelor didactice, faţă de cea de 20 de pro­cente propusă de Guvern.

 

 

După şedinţa de marţi a Consiliului General al SEȘ, preşedintele acestei struc­turi, Dumitru Ivanov, s-a declarat mulţumit de re­ceptivitatea Guvernului şi încrezăto că problema va fi soluţionată.

„Până când nu avem o decizie finală şi proiectul propus de Guvern ajunge în Parlament fără cele cinci procente despre care am vorbit, noi o să continuăm negocierile. Şi dacă nu va fi rezolvată până pe 1 sep­tembrie şi această proble­mă, vom declanşa noi acţi­uni de protest”, a subliniat Dumitru Ivanov.

Totodată, liderul sindi­cal a afirmat că prima ce va fi achitată pedagogilor în august nu era planificată anterior, iar cu aceasta ma­jorarea totală pentru acest an se ridică în prezent la 27 la sută, fapt susţinut şi de premierul Iurie Leancă.

Pe parcurs, întâlnirile vor continua, vor fi purta­te negocieri pentru ca în total majorarea să fie de 25 la sută, plus cele şapte procente, adică 32 la sută pentru acest an, a conclu­zionat preşedintele SEŞ. El a constatat în context că pedagogii şi reprezentanţii acestora sunt, în realita­te, nemulţumiţi de faptul că nu sunt rezolvate toate problemele, ci doar unele din ele.

 

g_cnsm

Dacă nu obţinem încă cinci la sută, de la 1 septembrie organizăm noi proteste

 

În altă ordine de idei, vorbitorul a opinat că ma­jorarea de 25 la sută, la care se adaugă prima pre­conizată pentru august, ar fi suficientă, în condiţiile continuării negocierilor după 1 septembrie. Pentru 2015, pedagogii îşi doresc încă o majorare şi aver­tizează că în caz contrar s-ar putea vedea nevoiţi să organizeze alte acţiuni de protest.

Sindicaliştii au precizat că au acceptat o majorare mai mică de 50 la sută a salariilor pentru cadrele didactice deoarece înţe­leg că ţara noastră se află într-o situaţie dificilă. Cu toate acestea, ei accentuea­ză că există o rezervă foarte mare pe care o reprezintă ponderea mare a economi­ei informale.

În context, Mihail Hîncu, vicepreşedin­te al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a menţionat că propunerile Guvernului sunt un început de soluţiona­re a problemelor abordate. Totuşi, acestea nu vor îmbunătăţi situaţia legată de sala­riile din sistemul educaţional.

În cazul unei majorări de 25 la sută, cheltuielile bugetare s-ar mări de la 405 mln. până la 441 mln. de lei în acest an şi cu 151 mln. suplimentar la suma preconi­zată pentru 2015, de un miliard 20 de mi­lioane de lei. În opinia lui Mihail Hîncu, diferenţa în cauză nu este una semnifica­tivă şi Guvernul este în stare să găsească aceşti bani. Vorbitorul a relevat că în pre­zent economia informală însumează de la cinci până la şapte miliarde de lei.

 

Salarii vs. costuri

 

Cu referire la argumentele vicepreşe­dintelui CNSM, premierul Iurie Leancă a promis că, în următoarele două-trei luni, Guvernul va analiza încă o dată minuţi­os posibilele surse de venituri adiţionale. Iurie Leancă a spus că este conştient de faptul că, la costurile actuale şi cu salariile pe care le primesc, lucrătorilor din învă­ţământ le este foarte greu să supravieţu­iască.

 

Abordare sistemică

 

Vicepremierul Tatiana Potâng a men­ţionat că propunerea Guvernului oferă o abordare sistemică şi este orientată spre micşorarea discrepanţelor din sistem pri­vind nivelul de remunerare a diferitelor categorii de specialişti.

Potrivit lui Igor Grosu, viceministru al Educaţiei, deşi acum vor beneficia de majorări de salariu toţi cei 120 de mii de angajaţi din sistemul educaţional, până în 2015 va fi elaborat un nou sistem de remu­nerare, bazat pe performanţă. Noul sistem nu va anula gradele didactice şi va institui unele elemente prin care vor fi stimulaţi cei care obţin rezultate remarcabile, a pre­cizat Igor Grosu.

În acelaşi timp, Sergiu Sainciuc, vice­ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, susţine că, în corespundere cu legislaţia în vigoare, următoarea majorare a salariilor în sistemul de învăţământ este prevăzută pentru 2015. Aceasta ar urma să constituie 10 la sută suplimentar la ceea ce le oferă Guvernul în prezent pedagogilor.

 

Oferta Guvernului, neschimbată

 

Ion Pocaznoi, preşedintele comitetului sindical al angajaţilor de la Universitatea Tehnică a Moldovei, s-a referit mai deta­liat la revendicarea legată de revizuirea adaosului salarial pentru gradele ştiinţifi­ce, care a rămas neschimbat pe parcursul a 11 ani. Cu această ocazie, el i-a înmânat premierului o mapă cu circa 900 de sem­nături în susţinerea acestei cereri a sindi­catelor.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliu­lui interramural al sindicatelor din raionul Drochia, Dumitru Eni, a pus la îndoială veridicitatea creşterilor salariale promise de Guvern. El spune că oamenii nu cred că aceste majorări sunt reale, pentru că, în urma acestei creşteri de 20-27 la sută, ar putea să nu fie onorate alte plăţi mai sub­stanţiale.

 

Planificarea cheltuielilor

 

Preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Străşeni, Mi­hai Paladi, a afirmat că cerinţele negoci­atorilor nu au fost satisfăcute. Mai mult, revendicări legate de majorarea salariilor pentru pedagogi au fost înaintate încă la 1 octombrie 2013, dar au fost ignorate de conducerea ţării noastre.

Mihai Paladi a adăugat că sindicatele au cerut majorare de salarii, începând cu 1 ianuarie a acestui an, dar negocierile au început abia după ce au fost declanşate proteste stradale. „Eu aş vrea ca dirigui­torii acestei ţări să ne dea o reţetă cum să trăiască un cadru didactic cu 1800-2200 de lei lunar şi să achite serviciile comu­nale, să mai îngrijească şi de doi bătrâni bolnavi sau să susţină un student”, a mai menţionat Mihai Paladi.

La rândul său, preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Făleşti, Silvia Voloşciuc, a apreciat, între altele, că abordarea sistemică de care dă dovadă Guvernul este un lucru pozitiv şi este susţinută de oameni. Cu toate aces­tea, majorările propuse de Guvern nu aco­peră categoriile I-III de salarizare și meto­diştii din direcţiile de învăţământ, care ar urma să beneficieze de la 1 octombrie anul curent de un spor de circa 100 de lei, conform unei prevederi legale anterioare.

 

Deciziile consiliului

 

Consiliul General al SEŞa decis, marţi, ca negocierile să continue pentru a fi solu­ţionate şi asemenea revendicări, precum majorarea, începând cu 1 septembrie, a salariilor cadrelor didactice cu 25 la sută, precum şi a cuantumului burselor de stu­dii cu 20 la sută. În cadrul negocierilor se va insista şi ca majorările salariale pentru angajaţii remuneraţi conform reţelei tari­fare unice să fie efectuate de la 1 septem­brie, şi nu de la 1 octombrie, cum propune Guvernul. Negocierile vor mai viza creş­terea până la 600 de lei a sporului la sa­lariu pentru deţinătorii gradului ştiinţific de doctor în ştiinţe şi până la 1000 de lei – pentru titlul de doctor habilitat, precum şi acordarea de facilităţi sociale tinerilor specialişti, repartizaţi în câmpul muncii de Ministerul Educaţiei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand