28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicaliştii au identificat practici pozitive pentru domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

Loading
Без рубрики Sindicaliştii au identificat practici pozitive pentru domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
semi­nar international

Foto: CNSM

În perioada 18-19 iunie la Insti­tutul Muncii a avut loc un semi­nar internaţional, cu participa­rea sindicaliştilor din Canada, Rusia, Ucraina şi Moldova, la care s-a făcut un schimb de ex­perienţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

 

De asemenea, participanţii au discutat şi despre metodele de co­laborare în domeniul dat. Eveni­mentul a fost organizat la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor din Comu­nicaţii din RM (FSCRM), în cola­borare cu Uniunea Globală „Indus­triALL”.

Din partea Federaţiei Ruse au fost prezenţi reprezentanţi ai sin­dicatelor din domeniul metalur­giei, industria forestieră, cea radi­oelectronică şi chimie. Ucraina a fost reprezentată de sindicalişti din domeniul producţiei de aeronave, cel al petrolului şi gazelor natura­le, al radiocomunicaţiilor, energiei atomice etc. Iar din partea R. Mol­dova, la seminar au fost prezenţi reprezentanţi ai sindicatului din construcţii, comunicaţii, lucrători ai ramurii constructoare de maşini etc.

Scopul seminarului este de a identifica practicile pozitive la nivel internațional în domeniul securității și sănătații în muncă, de a consolida parteneriatul dintre sindicate și autoritățile statale în ve­derea îmbunătățirii condițiilor de muncă ale salariaților și de a imple­menta modele și mecanisme care ar asigura respectarea legislației în domeniu.

„Nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă continuă să fie o problemă pentru Republica Moldova. Spre regret, patronii nu asigură în totalitate acele condiții care ar contribui la prevenirea producerii unor even­tuale accidente de muncă. Totoda­tă, persistă problema caracterului nociv al muncii la mai multe între­prinderi din țară.

Consider că este necesar să fie create la nivel de unitate comitete pentru securitatea și sănătatea în muncă care ar monitoriza situația”, a menţionat Ion Pîrgaru, preşedin­te al FSCRM.

Moderatorul seminarului, ex­pertul din cadrul Uniunii Globale „IndustriALL”, Brian Koler, a preci­zat că ţara noastră are anumite de­ficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. El crede că pen­tru ca situația să fie ameliorată, este necesar de creat și aplicat un meca­nism de protecție a salariaților nu doar la nivel național, ci și la nivel de întreprindere, acolo unde există numeroase probleme.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand