3 October 2024
Chisinau
Social

Sindicaliștii au abordat schimbările climatice și reformele în domeniu

Loading
Social Sindicaliștii au abordat schimbările climatice și reformele în domeniu
Sindicaliștii au abordat schimbările climatice și reformele în domeniu
Vocea poporului

„Tranziția justă ca răspuns sindical la schimbările climatice și viitoa­rele reforme ale balanței energeti­ce globale” a constituit tema unui seminar internațional, care a fost organizat în una din zilele trecute, la Vadul lui Vodă, de către Fede-rația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Ener­getice din Republica Moldova (FSCRE) în parteneriat cu Uniunea Globală „IndustriALL”.

La activitate au participat peste 30 de președinți de organizații sindicale primare din cadrul FSCRE, reprezentanți ai CNSM, ai Ministerului Energiei, Agenției pentru Eficiență Energetică, S.A. „Moldovagaz”, parteneri sociali. Evenimentul a fost organi­zat în format hibrid, cu participarea online a experților în domeniul energetic din stră­inătate.

În discursul său, Margareta Strestian, președinta FSCRE, a menționat că seminarul a avut drept obiectiv de a susține eforturile organizațiilor sindicale membre în planifi­carea și pregătirea unei baze fundamentale sigure în procesul de tranziție justă. A fost elaborat și un Ghid sindical pentru tranziția justă, care este editat în prezent în limbile engleză, franceză, rusă, dar care pe parcurs va fi tradus și în limba romană.

Scopul ghidului este de a ajuta sindicate­le să dezvolte cadre legale care pot fi utili­zate în programele și campaniile de tranziție justă, pentru a proteja lucrătorii care vor fi afectați negativ nu numai de tranziția de la combustibili la sursele de energie regene­rabilă, dar și de implementarea noilor teh­nologii.

„Vreau să menționez că tranziția justă  este o provocare pentru societate, o provo­care și pentru sindicate, deoarece efectele tranziției vor duce la pierderea de locuri de muncă. Dar, în același timp, ea ar trebui pri­vită și ca o oportunitate de a crea locuri de muncă în industriile energiei regenerabile, automatizării și digitalizării, inclusiv electro­nice și auto. Aceasta înseamnă că sindicate­le trebuie să continue să ceară securitatea locurilor de muncă, în special, pentru tinerii lucrători, și să militeze pentru o economie durabilă”, a menționat Margareta Strestian.

În opinia lui Vadim Borisov, secretar re­gional al Uniunii Globale „IndustriALL”, sin­dicatele trebuie să fie implicate în toate activitățile ce se referă la tranziția justă în domeniul energetic, în procesele de luare a deciziilor, astfel încât drepturile lucrătorilor să nu fie afectate. Potrivit lui, acestea trebuie să conlucreze cu angajatorii și cu guvernele și să dezvolte programe pe termen lung.

„În acest caz, totul depinde de partene­rii sociali. Lansăm acum această platformă de discuții. Asta ar însemna exprimarea vi­ziunilor noastre. Vom discuta și cu experții de peste hotare, ale căror țări produc deja energie regenerabilă. Vom vorbi cu specialiști din Danemarca, Australia, Germa­nia. Danemarca, pot spune, este în fața tu­turor statelor lumii la acest capitol. UE este o locomitivă a concepției de energie verde. Multe companii transnaționale se moderni­zează deja conform cerințelor energiei verzi. Cei care nu se vor conforma, vor pierde. De aceea, Guvernul, angajatorul, sindicatele, trebuie să se gândească ce va fi peste trei sau cinci ani. Sau această transformare va avea loc mult mai devreme decât ne ima­ginăm. O altă problemă este prețul energiei verzi. Acum, aceasta este mult mai scumpă decât cea tradițională. De aceea, multe țări compensează consumatorilor o parte din preț. Cât de corectă va fi această transfor­mare, nu știm, cert este că nu ne dorim ca totul să fie pus pe umerii populației. De ace­ea, scopul nostru este să avem un dialog so­cial eficient”, a remarcat Vadim Borisov.

Prezent la seminar, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a subliniat că su­biectul abordat este unul de maxim interes pentru organizațiile sindicale, și a accentuat că este necesar de identificat acel echilibru care ar asigura o tranziție eficientă spre „economia verde”, fiind respectate interese­le și drepturile lucrătorilor.

„Mă bucură faptul că se inițiază acest dialog, pentru că în Republica Moldova nu prea s-a vorbit de acest proces. Evident că trebuie să fie modificate sursele de energie, să avem alternative, dar în acest proces tre­buie să avem și o comunicare foarte bună a partenerilor sociali, la nivel național, la nivel de ramură, la nivel teritorial. Aceasta presupune și noi locuri de muncă, dar, tot­odată, și pierderea unora dintre acestea. Unele specialități vor dispărea, altele vor apărea. Important este ca cele care vor apă­rea să fie bine motivate, decente”, a afirmat vicepreședintele CNSM.

El a adăugat că o altă întrebare rezidă în faptul că, având acces la resurse energeti­ce, în ce măsură putem să achităm aceste resurse energetice. Dacă suntem capabili să achităm din veniturile noastre. E de remarcat că în anul trecut programele guvernamen­tale care au fost adoptate și promovate în susținerea cetățenilor au avut succes, pen­tru că au fost cheltuiți pentru compensarea costului la resursele de energie mai mult de 3,5 milioane de lei.

„S-a făcut un lucru extraordinar. Sperăm că pe viitor aceste măsuri vor fi fortificate, astfel încât, având resursa energetică, să avem capacitatea să o procurăm, căci altfel vor fi probleme. Discuțiile sunt binevenite, va fi un prim pas. Vom discuta și în cadrul parteneriatului social, cred că vom aborda acest subiect și la una dintre ședințele Co­misiei naționale pentru consultări și nego­cieri colective, fiindcă trebuie să sesizăm so­cietatea, guvernul, patronatele, să adoptăm măsuri ca să schimbăm situația în bine”, a conchis Sergiu Sainciuc.

Ilie Tutunaru, membru al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, ne-a spus că întâlnirile de acest gen oferă o oportuni­tate excelentă de a face schimb de opinii cu colegii, cu experții în domeniu.

„Salutăm astfel de evenimente, pen­tru faptul că ne permit să ne întâlnim și să schimbăm percepția privind perspectiva dezvoltării sistemului energetic al Republi­cii Moldova. Cred că există perspective în acest sens. Avem și noi unele  proiecte ce țin de sursele de energie regenerabilă, care ar reduce din prețul la energia electrică”, a menționat Tutunaru.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand