3 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicaliști din Rezina, instruiți în domeniul protecției social-economice și juridice

Loading
Social Sindicaliști din Rezina, instruiți în domeniul protecției social-economice și juridice
Sindicaliști din Rezina, instruiți în domeniul protecției social-economice și juridice
sindicate.md

Informarea continuă şi sporirea nivelului de cunoştinţe în domeniul pro­tecţiei social-economice şi juridice a salariaţilor la locul de muncă constituie unul din obiectivele liderilor sindicali din raionul Rezina. În acest sens, recent, 65 de salariaţi, membri de sindicat, au fost instruiţi în cadrul unui seminar cu genericul ,,Protecţia social-econo­mică şi juridică a salariaţilor”.

Activitatea a fost organizată de către Vera Platon, reprezentanta CNSM în teri­toriu, şi de președinții sindicatelor de ra­mură, cu susținerea logistică și financiară a Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova, în conformitate cu  planul activităţilor educaţionale pentru semestrul doi al anului 2023.

Participanţii au beneficiat de instruiri privind modificările şi completările operate în legislație pe parcursul anului 2023, în calitate de formatori fiind Eugeniu Covrig, șeful Departamentului juridic al CNSM, Ana Moldovanu, consilier superior în Departamentul protecţie social-economică al CNSM.

La deschiderea evenimentului, Vera Platon a venit către participanţi cu un me­saj de salut, menţionând importanţa teme­lor abordate în scopul menţinerii nivelului de informare şi împrospătare a cunoştinţe­lor liderilor sindicali.

 

Modificările în actele legislative și impactul lor asupra salariaților

În cadrul seminarului, Eugeniu Covrig i-a informat pe participanţi despre modificări­le în cadrul legislativ pe parcursul  anului 2023 care  au vizat legislaţia muncii, ne­mijlocit, Codul muncii, precum şi legislaţia din domeniul protecţiei social-economice. El a punctat noile prevederi care ar putea fi negociate şi incluse în contractul colec­tiv de muncă, ca urmare a modificărilor în legislație. Un alt reper în discursul său l-a constituit baza legislativă a activităţii organizaţiei sindicale, vorbind despre drep­turile organizaţiei sindicale primare şi, im­plicit, drepturile membrilor de sindicat.

Ana Moldovanu a pus un accent de­osebit pe protecţia social-economică şi juridică a salariaţilor după ultimele modi­ficări în legislaţie, vorbind despre sarcinile organizaţiilor sindicale primare în dome­niu. Astfel, s-a discutat despre posibilita­tea de intensificare a protecţiei salariaţilor, formatoarea explicând prevederile actelor legislative ce țin de politica bugetar-fiscală și vamală. Este vorba, în principal, de Le­gea bugetului de stat; Legea bugetului asi­gurărilor sociale de stat; Legea fondurilor asigurării obligatorie în medicină. Domnia sa a dezvăluit propunerile de îmbunătățire a legislației și obiectivele trasate de CNSM în domeniul asigurărilor sociale, cum ar fi: indexarea prestațiilor asigurărilor sociale conform Legii nr. 156/1998; micșorarea, cu 5 ani, a vârstei de pensionare a feme­ilor care au născut şi au educat cinci co­pii şi mai mulţi; majorarea indemnizației pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani (cu 35-40%) și stabilirea acesteia din venitul ambilor părinți; indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului; perioada de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani de către  bunei sau de o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, scopul fiind ca această durată de timp să fie inclusă în perioada necontributivă, asimilată stagiului de coti­zare.

La sfârșitul seminarului, a urmat sesiunea de întrebări şi răspunsuri. Participanţii au adresat  întrebări  formatorilor  privitor la  modificările din Codul muncii şi la relaţiile de muncă, întrebări  ce ţin de recalcularea pensiei, termenul  de aplicare a contrac­tului  colectiv de muncă, de remunerarea muncii ş.a., apreciind temele puse în discu­ţie şi profesionalismul  formatorilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand