19 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicalistele au obținut un succes important: Convenția OIM nr. 190, ratificată

Loading
Social Sindicalistele au obținut un succes important: Convenția OIM nr. 190, ratificată
Sindicalistele au obținut un succes important: Convenția OIM nr. 190, ratificată
Vocea poporului

Parlamentul a ratificat, pe 28 decembrie, Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 privind violența și hărțuirea în lu­mea muncii.

Convenția este primul instrument internațional care stabilește standarde specifice, aplicabile la nivel mondial, privind combaterea hărțuirii și a violenței legate de muncă și care specifică măsurile necesare din partea statelor și a altor actori relevanți. Docu­mentul protejează lucrătorii din economia formală și informală, inclusiv voluntari, stagiari și ucenici. Ratificarea și implementarea de către Republica Moldova a Convenției va contribui la perfecționarea legislației în domeniu și la soluționarea mai multor probleme apărute în practică.

Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova a salutat decizia respectivă a legislativului. În cadrul ședinței Comisiei de Femei a CNSM, Igor Zubcu, președinte CNSM, a menționat că ratifica­rea acestui document reprezintă o victorie impor­tantă a sindicalistelor din Republica Moldova, care au avut un rol important în promovarea Conivenței OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii. CNSM a organizat, în ultimii ani, mai multe acțiuni cu genericul „Promovarea ratifi­cării Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190.

De asemenea, sindicatele au propus în repetate rânduri ratificarea și punerea în aplicare a Convenției OIM nr. 190 ca fiind iminentă pentru a combate fla­gelul violenței și hărțuirii în lumea muncii, în special, a violenței de gen. Or, această Convenție stabilește pașii pe care guvernele și partenerii sociali îi pot întreprinde pentru a atenua impactul violenței și hărțuirii la locul de muncă.

Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii a fost adoptată la Geneva, pe 21 iunie 2019, și a intrat în vigoare la 25 iunie 2021. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 36 de state, printre care figurează Grecia, Albania, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie și Canada.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand