Se știe, de când e lumea, că cei mai buni în branșă sunt cei mai bine plătiți, căutați, respectați… Domeniul silviculturii nu e o excepție în acest sens. În context, pentru a spori nivelul de pregătire profesională a personalului silvic de conducere de nivel managerial inferior, cu influențe benefice asupra nivelului de gospodărire a pădurilor, a activității şi culturii producției, pentru a crește prestigiul profesiilor din ramura silvică, Federația Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva”, împreună cu Agenția „Moldsilva”, a organizat concursul „Cel mai bun maistru silvic”.
Concursul a avut în vizor următoarele direcții principale:
- cunoașterea, însușirea și dobândirea aptitudinilor aplicative în privința regimului silvic, incluzând normele tehnice de specialitate, instrucțiunile pentru managementul fondului forestier și fondului cinegetic, a hotărârilor și dispozițiilor organelor și autorităților silvice ierarhic superioare;
- generalizarea și promovarea experienței și a practicilor moderne de valoare, precum și a metodelor progresiste de lucru în silvicultură;
- stimularea autoinstruirii personalului silvic în vederea aprofundării cunoștințelor aplicative și implementării în procesele tehnologice de producție a cunoștințelor de specialitate dobândite, sporirea nivelului de pregătire profesională, cunoașterea și respectarea normelor sanitare și de protecție a muncii;
- sporirea nivelului de respectare a regulilor de ordine internă, purtarea cu cinste a uniformei de serviciu, păstrarea într-o stare exemplară a instrumentelor, a aparatelor și utilajelor aflate la dispoziție;
- cultivarea dragostei, a pasiunii și respectului pentru meseria de silvicultor, atragerea tineretului la această specialitate, sporirea disciplinei de muncă la realizarea sarcinilor de serviciu.
Concursul a fost organizat în două etape. Prima etapă – nivel de unitate (întreprindere, rezervație), unde participă toți maiștrii silvici din unitate, care a fost desfășurată pe parcursul lunii august. Etapa a doua – nivel de ramură (final) sau național, unde participă învingătorii primei etape, dar nu mai mult decât un reprezentant de la fiecare unitate silvică, care a avut loc la 7 septembrie.
Gazda etapei finale a fost Întreprinderea pentru Silvicultură Nisporeni – Silva, iar concursul a fost gestionat de către Comisia de organizare și Juriul desemnat din cadrul Agenției „Moldsilva” și Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.
Concursul a fost alcătuit din două compartimente, și anume: partea teoretică (testul și procesul–verbal de contravenție silvică); partea practică (aplicații în domeniul silviculturii, împăduririlor și pepinieritului silvic, dendrometrie, dendrologie, cinegetică, studiul lemnului, paza și protecția pădurilor etc.).
La concurs au participat 26 de maiștri silvici, inclusiv trei persoane din România (tehnicieni silvici din Direcțiile silvice județene ale Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva).
Concurenții au dat dovadă de cunoștințe teoretico-aplicative remarcabile, locurile de frunte fiind ocupate de cei mai buni profesioniști.
Aceștia sunt:
- Mihail Merlan, Întreprinderea de Stat „Întreprinderea pentru Silvicultură Nisporeni – Silva” (locul I);
- Mihail Catană, ÎS „Întreprinderea pentru Silvicultură Tighina” (locul II);
- Gheorghe Vartic, ÎS „Întreprinderea pentru Silvicultură Călărași” (locul III);
- Cristian Hrehorciuc, Direcția Silvică Județeană Suceava a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva (locul III).
De asemenea, la nominalizarea „Cel mai experimentat maistru silvic”, Viorel Bragoi, ÎS „Rezervația Naturală Codrii”, a fost de neînvins.
Câștigătorii au primit felicitări, diplome de merit și cadouri din partea organizatorilor.
Concursul respectiv este la a VI-a ediție și s-a remarcat printr-o organizare la un înalt nivel.