Interviu cu preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Făleşti, Silvia Voloşciuc
– Doamnă Voloşciuc, ce reprezintă mişcarea sindicală a anului 2013 în raionul Făleşti?
– În primul rând mişcarea sindicală a anului 2013 în raionul nostru se defineşte prin numărul de membri. Sindicatele din raionul Făleşti însumează peste 5000 de membri, dintre care cinci sindicate sunt cele mai puternice şi cele mai active. Mă refer aici la sindicatul din educaţie, al administraţiei publice locale, sindicatul din agricultură, din sănătate şi cel al lucrătorilor din cultură. Suntem o cifră reprezentativă care zi de zi prin diverse acţiuni şi prin dobândirea încrederii oamenilor în sindicate, tindem să creştem această cifră.
– Care sunt rezultatele principale obţinute pe par-cursul acestui an?
– Cea mai mare realizare a noastră este semnarea Convenţiei colective la nivel teritorial. Rămâne doar de insistat asupra aplicării şi punerii ei în practică. Totodată, seminarele, trainingurile, mesele rotunde, care atrag tinerii şi le oferă posibilitatea de expunere deschisă. Datorită acestor acţiuni tinerii se simt şi ei o parte activă a societăţii, vin cu propuneri, cu idei noi, menite să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de trai.
– Ce atitudine adoptă tinerii din Făleşti referitor la sindicate și care este numărul lor în structura pe care o conduceţi?
– Din fericire, tinerii adoptă o atitudine acceptabilă şi pozitivă. Ei trăiesc cu speranţa că anume sindicatele sunt structura care îi va ajuta şi proteja. Noi rămâne să le îndreptăţim aceste speranţe. Dacă e să vorbim despre numărul lor, el diferă de la o organizaţie la alta. În învăţământ, spre exemplu, situaţia este chiar bună. Anual 20-25 de tineri sunt angajaţi în câmpul muncii şi respectiv devin membri de sindicat. Dacă e să facem o retrospectivă a ultimilor cinci ani, în acest domeniu avem peste 100 de tineri recrutaţi în sindicat. Puţin mai delicată este situaţia din cultură. Tinerii sunt puţini pentru că acest domeniu practic nu oferă locuri de muncă. Casele de cultură „sunt la pământ”, salariile sunt exagerat de mici şi deci domeniul este unul neatractiv pentru ei.
– Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă salariaţii – membri de sindicat din raion?
– Avem o situaţie similară celei de nivel naţional. Ne confruntăm cu salariile mici, cu sărăcia membrilor de sindicat. Chiar dacă sunt membri de sindicat, oricum sărăcia atinge un nivel impozant în majoritatea satelor şi raioanelor din ţara noastră. Totodată avem o legislaţie imperfectă, care permite de multe ori, citirea şi interpretarea dublă. Nu prea există mecanismele de implementare a unei sau altei legi.
Astăzi se observă tot mai mult schimbarea de atitudine a angajatorului |
Noi considerăm că dacă ar fi perfectat mecanismul de implementare a legilor, ar fi mult mai uşor de activat. O problemă cu care deseori ne confruntăm es-te birocrația. Oamenii muncii se pierd în acte, documente, în şefi, în şefii şefilor…
Deseori noi primim plângeri în adresa patronilor. Noi nu le etichetăm ca plângeri, ci mai mult ca o interpretare greşită a legilor. În acest sens, căutăm echilibrul dintre aceste două părţi: salariat şi angajator şi vreau să subliniez că rare au fost şi sunt cazurile când nu ajungem la un consens. Astăzi se observă tot mai mult schimbarea de atitudine a angajatorului.
Majoritatea din ei caută o colaborare eficientă cu angajaţii fără să se ajungă la disensiuni. Rare sunt cazurile când se ajunge la un conflict de proporţii între părţi. Conflictele de regulă sunt de natură personală şi nu profesională. Pe piaţa muncii nu trebuie să se întâlnească interesul profesional cu cel de serviciu.
– În ce relaţii se află sindicatele cu administraţia publică locală din raionul Făleşti?
– Este o relaţie de lucru, o relaţie de consultare reciprocă, de înţelegere. Avem şi o Comisie teritorială de consultări şi negocieri colective care activează la nivel, şi astfel putem asigura un climat favorabil activităţii noastre comune.
– Cum vedeţi dezvoltarea de mai departe a mişcării sindicale din teritoriu?
– Pe viitor mi-aşi dori o mişcare sindicală mult mai activă, mult mai implicată şi mai hotărâtă în acţiuni. Nu cred eu că la noi nu este loc de acţiuni de protest, fiindcă într-adevăr avem foarte multe domenii în care protestele ar rezolva problemele. Dar nu ştiu de ce această formă de activitate rămâne în umbră. Deseori protestele sunt un mijloc de presiune asupra celora care sunt obligaţi să respecte drepturile oamenilor muncii.
Putem lua, spre exemplu, ţările europene, unde chiar dacă nivelul de trai este mult mai înalt, protestele sunt foarte frecvente.
– Care este segmentul de activitate sindicală unde se pot sesiza carenţe, dacă e să ne referim la raionul Făleşti?
– Se simte în raion o lipsă de instruire la capitolul securitatea şi sănătatea în muncă. Recent, la Institutul Muncii a avut loc un seminar cu activul sindical din Făleşti, unde au fost instruiţi şi pregătiţi la acest capitol.
Vorbim aici mai ales despre organizarea şi atestarea locurilor de muncă, despre modalitatea şi procedura de asigurare a securităţii şi sănătăţii în muncă. Totodată, ne-am dat seama că ceea ce ţine de întocmirea unui plan de lichidare a riscului profesional este o dimensiune total nouă pentru unii şi trebuie să ne concentrăm asupra acestor dimen-siuni. Securitatea şi sănătatea în muncă este o verigă slabă nu numai în raionul nostru, ci în toată republica.