3 iulie 2024
Chisinau
Social

Siguranța și asigurarea capacității de muncă, un pilon în activitatea organizațiilor FSCRE

Loading
Social Siguranța și asigurarea capacității de muncă, un pilon în activitatea organizațiilor FSCRE
Siguranța și asigurarea capacității de muncă, un pilon în activitatea organizațiilor FSCRE
Vocea poporului

Federația Sindicatelor Lucră­torilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE), a organizat recent, în regim online, pe platforma ZOOM, un seminar de instruire cu genericul: „28 aprilie – Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă”.

La seminar au participat lideri de sindicat, ingineri, șefi de secții din filiale și sectoare ale societăților pe acțiuni, persoane responsabile de securitatea și sănătatea în muncă din partea organizațiilor sindicale primare membre ale FSCRE, în to­tal, 55 de sindicaliști.

La eveniment au fost invitați, de asemenea, reprezentanți ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Ușoară și ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Do­meniul Cadastrului, Geologiei și Geodeziei ,,SINDGEOCAD”.

În deschiderea seminarului, Margareta Strestian, președintele FSCRE, a menționat că această acțiune face parte din Planul de activitate al Consiliului General al FSCRE în domeniul instruirii sindi­cale pentru anul 2021, obiectivul principal fiind respectarea cerințelor în domeniul SSM, care constitu­ie un pilon de bază în activitatea organizațiilor membre din ramură.

Președintele FSCRE a subliniat, în context, că măsurile de protecţie vizează securitatea şi igiena mun­cii, regimul de muncă al femeilorşi al tinerilor, instituirea unui sala­riu minim pe economie, repaosul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii grele, precum şi alte situaţii speci­fice.

Elena Carchilan, șef al Inspec­toratului Muncii al Sindicatelor, în calitate de formator al semina­rului, a informat participanții că, la inițiativa OIM, în fiecare an, la 28 aprilie, se marchează Ziua Mondială a securității şi sănătății la locul de muncă în scopul pro­movării prevenirii accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. La nivel global, în această zi, mișcarea sindicală din lume comemorează și Ziua Internațională a lucrătorilor decedaţi și accidentați la locul de muncă.

De menționat faptul că tema­tica Zilei Mondiale a securității şi sănătății la locul de muncă pentru anul 2021 este „Anticipați, pre-gătiți-vă și răspundeți la crize – Investiți acum în sisteme de secu­ritate și sănătate reziliente la locul de muncă”.

În cadrul unui alt subiect abor­dat, „Acțiunile sindicatelor în situația regresului din domeniul securității și sănătății în muncă”, șefa Inspectoratului Muncii al Sin­dicatelor a comunicat că CNSM în repetate rânduri, pe parcursul ani­lor 2013-2020, s-a adresat cu de­mersuri către Guvern și Parlament în vederea eliminării contradicțiilor dintre legislația națională și preve­derile Convențiilor OIM și restabi­lirea atribuțiilor și competențelor ISM, conform cadrului legal exis­tent până la adoptarea Legii nr. 131/2012, ceea ce a obținut până la urmă, a precizat Elena Car­chilan.

O altă victorie a sindicatelor a fost ratificarea Convenției OIMnr. 161 privind serviciile de sănăta­te ocupațională, aprobată de legis­lativ la 4 martie 2021.

Potrivit Elenei Carchilan, una din cauzele producerii accidentelor de muncă este și lipsa evaluării facto­rilor de risc la locul de muncă sau evaluarea lor incompletă.

Participanții la seminar au fost familiarizați, totodată, cu răspun­derea pentru încălcarea actelor le­gislative și normative în domeniul securității și sănătății în muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand