
Foto: mamaplus.md
Bărbații vor avea dreptul la un concediu plătit pe o durată de două săptămâni, asta după ce Guvernul a aprobat recent Regulamentul privind plata indemnizaţiei paternale. Decizia este salutată în special de femei, care consideră că taţii trebuie să se implice mai mult în educaţia copiilor.
Indemnizaţia de paternitate se oferă în baza unui ordin emis după ce tatăl copilului nou-născut a solicitat de la angajator concediu de paternitate. Mai mult, aceste 14 zile vor fi achitate conform venitului ultimelor trei luni de muncă. Indemnizaţia va fi acordată la solicitare în primele 56 de zile de la naşterea copilului.
„Este o indemnizaţie acordată exclusiv tatălui în baza concediului paternal și nu are nici o legătură cu celelalte tipuri de indemnizaţie, precum indemnizaţia pentru creştere sau indemnizaţia de maternitate. Este un drept exclusiv acordat tatălui”, a declarat Diana Cebotaru, șefă adjunctă a Direcției politici de asigurări sociale de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Pentru majoritatea familiilor din Moldova, indemnizaţiile ar fi o sursă suplimentară de venit. Decizia este salutată în special de femei, care consideră că tata trebuie să participe la educaţia copilului chiar din primele zile de după naștere.
Pentru a primi indemnizaţia, părinţii se pot adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale. Setul de documente trebuie să includă cererea tatălui, ordinul de concediu paternal, buletinul de identitate şi certificatul de naştere al copilului.
Psihologii susțin că tații au un impact colosal asupra copiilor în dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea emoțională și bunăstarea psihologică. „Este importantă interac-țiunea taților cu copiii. Această interacțiune aduce multe beneficii copiilor în procesul lor de formare ca oameni și îi pregătește de viața adultă”, ne-a explicat psihologul Vitalie Popescu.
Mulți părinți din Republica Moldova își doresc
introducerea concediului paternal. Potrivit datelor unui studiu realizat de CBS-AXA la comanda Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, 34% dintre bărbații chestionați și 33% dintre femei sunt total de acord pentru introducerea concediului paternal.
„Atunci când se naște un bebeluș, are nevoie de grijă și dragoste nu doar el, dar și mama. Vă dați seama, dacă nu se implică tații, tâ-
năra mămică nu are pe nimeni alături, mai ales dacă a avut o naș-tere grea. Nașterea oricum are consecințe grele, uneori chiar grave, și femeia are nevoie de o perioadă de reabilitare. Ea are nevoie de grijă, de suport și încă își asumă responsabilitatea și grijile față de copil, pe deasupra”, a explicat necesitatea acestei legi Alina Andronache, vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen.
Specialista susține că atunci când în creșterea și educația copilului se implică ambii părinți dispare divizarea prin rolurile de gen, ceea ce îmbunătățește relațiile de cuplu și atmosfera din familie. Majoritatea țărilor europene au introdus deja concediul paternal, durata medie a acestuia în diverse țări este de 12,5 zile. Potrivit studiului prezentat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în majoritatea țărilor, remunerarea taților care beneficiază de concediu paternal se face din Fondul de asigurări sociale. Unele state alocă și un alt concediu de îngrijire pe care cuplul poate să-l împartă după bunul său plac.