13 aprilie 2024
Chisinau
Varia

Și tații vor putea fi alături de bebeluși două săptămâni, pe socoteala statului

Loading
Varia Și tații vor putea fi alături de bebeluși două săptămâni, pe socoteala statului
Și tații vor putea fi alături de bebeluși două săptămâni, pe socoteala statului
concediu-paternal

Foto: mamaplus.md

 

Bărbații vor avea dreptul la un concediu plătit pe o dura­tă de două săptămâni, asta după ce Guvernul a aprobat recent Regulamentul pri­vind plata indemnizaţiei pa­ternale. Decizia este salutată în special de femei, care con­sideră că taţii trebuie să se implice mai mult în educaţia copiilor.

 

Indemnizaţia de paternitate se oferă în baza unui ordin emis după ce tatăl copilului nou-născut a solicitat de la angajator concediu de paternitate. Mai mult, aceste 14 zile vor fi achitate conform veni­tului ultimelor trei luni de muncă. Indemnizaţia va fi acordată la so­licitare în primele 56 de zile de la naşterea copilului.

„Este o indemnizaţie acordată exclusiv tatălui în baza concediului paternal și nu are nici o legătură cu celelalte tipuri de indemniza­ţie, precum indemnizaţia pentru creştere sau indemnizaţia de ma­ternitate. Este un drept exclusiv acordat tatălui”, a declarat Diana Cebotaru, șefă adjunctă a Direcției politici de asigurări sociale de la Ministerul Muncii, Protecției Soci­ale și Familiei.

Pentru majoritatea familiilor din Moldova, indemnizaţiile ar fi o sursă suplimentară de venit. Decizia este salutată în special de fe­mei, care consideră că tata trebuie să participe la educaţia copilu­lui chiar din primele zile de după naștere.

Pentru a primi indemnizaţia, părinţii se pot adresa la Casa Te­ritorială de Asigurări Sociale. Setul de documente trebuie să includă cererea tatălui, ordinul de conce­diu paternal, buletinul de iden­titate şi certificatul de naştere al copilului.

Psihologii susțin că tații au un impact colosal asupra copiilor în dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea emoțională și bunăstarea psiho­logică. „Este importantă interac-țiunea taților cu copiii. Această interacțiune aduce multe beneficii copiilor în procesul lor de formare ca oameni și îi pregătește de viața adultă”, ne-a explicat psihologul Vitalie Popescu.

Mulți părinți din Republica Mol­dova își doresc 

introducerea con­cediului paternal. Potrivit datelor unui studiu realizat de CBS-AXA la comanda Centrului Parteneri­at pentru Dezvoltare, 34% dintre bărbații chestionați și 33% dintre femei sunt total de acord pentru introducerea concediului paternal.

„Atunci când se naște un bebeluș, are nevoie de grijă și dragoste nu doar el, dar și  mama. Vă dați seama, dacă nu se implică tații, tâ-

năra mămică nu are pe nimeni alături, mai ales dacă a avut o naș-tere grea. Nașterea oricum are consecințe grele, uneori chiar gra­ve, și femeia are nevoie de o peri­oadă de reabilitare. Ea are nevoie de grijă, de suport și încă își asumă responsabilitatea și grijile față de copil, pe deasupra”, a explicat ne­cesitatea acestei legi Alina Andro­nache, vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen.

Specialista susține că atunci când în creșterea și educația co­pilului se implică ambii părinți dispare divizarea prin rolurile de gen, ceea ce îmbunătățește relațiile de cuplu și atmosfera din familie. Majoritatea țărilor europene au introdus deja concediul paternal, durata medie a acestuia în diverse țări este de 12,5 zile. Potrivit stu­diului prezentat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în majoritatea țărilor, remunerarea taților care beneficiază de conce­diu paternal se face din Fondul de asigurări sociale. Unele state alo­că și un alt concediu de îngrijire pe care cuplul poate să-l împartă după bunul său plac.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand