Iată că am ajuns în perioada când sunt practic toate fructele şi legumele de care are nevoie organismul uman. De exemplu, sfecla roşie sub formă de suc, preparată la cuptor sau fiartă, sub formă de salată, este o sursă excelentă de vitamine (A, B, C, E, K), minerale (magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu) şi fibre. Cu un gust dulceag şi o culoare minunată, sfecla te poate ţine departe de cele mai crunte boli precum cancerul, bolile hepatice sau cardiovasculare.
Unul dintre cei mai faimoşi terapeuţi, Rudolf Breuss, susţine că persoanele care ţin o cură de 42 de zile cu sucuri proaspete de legume, printre care şi suc de sfeclă roşie, poate preveni leucemia, cancerul pulmonar şi cel gastric.
Nitrații din sfeclă roşie reduc tensiunea arterială şi te protejează cu succes împotriva bolilor cardiovasculare. Totodată, specialiştii susţin că un consum regulat, dar moderat de sfeclă poate preveni formarea varicelor, prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.
De asemenea, sfecla conţine ingrediente active care contribuie la regenerarea celulelor ficatului şi împiedică dezvoltarea bolilor hepatice. Sucul de sfeclă roşie, de exemplu, este un detoxifiant excelent pentru ficat, deoarece topeşte grăsimile acumulate la nivelul lui. Iar dacă ai stări anemice, este indicat să consumi regulat sfeclă. Datorită conţinutului ridicat de fier, această legumă poate combate anemia şi îţi poate îmbunătăţi condiţia fizică.
Sfecla mai are un conţinut ridicat de fibre (80%) şi te ajută să combaţi problemele gastrointestinale, astfel că dacă ai un tranzit intestinal lent, este bine să consumi suc de sfeclă sau salată de sfeclă fiartă.
Dacă suferi de diabet, consumul de sfeclă roşie nu îţi este recomandat, deoarece furnizează organismului o cantitate destul de mare de zahăr.
Totodată, dacă suferi de afecţiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare, este bine să consulţi un medic înainte de a urmă o cură cu sfeclă, deoarece leguma conţine oxalaţi, compuşi care, în cantităţi mari, se pot cristaliza şi pot favoriza formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi.