Tensiunea arterială (TA) este presiunea exercitată de către sânge asupra pereţilor arterelor atunci când inima bate (tensiune arterială sistolică) şi atunci când inima se odihneşte (tensiune arterială diastolică).
Dacă suferiţi de hipertensiune arterială, veţi manifesta simptome precum greaţă, vărsături, ameţeli şi dureri de cap şi aşa mai departe. Factorii care determină hipertensiune arterială sunt stresul, consumul de alcool, obezitatea, lipsa activităţii fizice şi multe altele, potrivit adevarul.ro.
Tensiunea arterială sistolică, care este primul număr, reprezintă presiunea din artere când cordul se contractă şi pompează sânge în artere; tensiunea arterială diastolică, al doilea număr, reprezintă presiunea din artere în momentul în care cordul se relaxează, după contracţie.
În consecinţă, aceasta din urmă reflectă presiunea minimă la care arterele sunt expuse. Frecvenţa cardiacă normală este 60-80/min, în condiţii de repaus.
Ce să bem atunci când avem tensiune arterială
Suc de sfeclă roşie: Sucul de sfeclă roşie este bogat în nitraţi şi vă poate reduce tensiunea arterială.
Ceai: este bogat în antioxidanţi şi poate controla tensiunea arterială.
Laptele cu conţinut scăzut de grăsimi: Vă va oferi calciu şi vitamina D. Aceşti doi nutrienţi vă pot ajuta să vă controlaţi tensiunea arterială.
Mai sunt eficiente afinele, salata verde, făina de ovăz cu conţinut scăzut de grăsimi, alimentele bogate în potasiu (cum ar fi bananele), peşte, fructe de mare, usturoi, ciocolata neagră, fistic, ulei de măsline sau rodiile.