Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice. De asemenea, o legătură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât două ouă, devenind un aliat în curele de slăbire, dând senzaţia de saţietate.
Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are importante calităţi nutritive şi paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile acestuia şi îl folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mâncăruri.Se utilizează rădăcina, frunzele şi fructele (seminţele). El conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi.
Este un puternic antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifică secreţiile, anti-spastic, relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronşice, întăreşte sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenerează peretele vascular, menţine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace şi asigură o bună funcţionare a aparatului genital. De asemenea, pătrunjelul limitează procesele inflamatorii, are efect antirahitic, vermifug, diuretic, neutralizează efectele intoxicaţiei cu tutun, alcool, alimentaţie excesivă cu carne şi conţine uleiuri volatile cu efect antitumoral.
Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei, meteorismului şi colicilor abdominale, astmului bronşic, respiraţiei urât mirositoare. Frunzele şi tulpinile de pătrunjel neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din organism şi sunt eficiente în toate afecţiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite, distrugând germenii patogeni şi chiar diferite virusuri.
În plus, datorită calităţii sale de excelent antioxidant, pătrunjelul consumat zilnic de trei ori pe zi, câte 20 ml de suc împreună cu alte sucuri naturale, ajută foarte mult la vindecarea cancerului. Sucul proaspăt se poate consuma în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor şi la distrugerea celulelor canceroase.