29 martie 2024
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Lie, lie, păpădie, dragă mie, dragă ție

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Lie, lie, păpădie, dragă mie, dragă ție
Sfaturi naturiste. Lie, lie, păpădie, dragă mie, dragă ție
papadie

Foto: pohudator.ru

 

Se încălzește vremea și odată cu aceasta apar mai multe plante medicinale. Astăzi vom vorbi despre păpădie.

 

Păpădia este o plantă perenă ierboasă, care creş­te până la înălţimea de 10-30 cm. Frunzele adânc zimţate se desprind de la bază, iar singura floare galbenă apare în aprilie şi mai. Floarea este urmată de seminţe, fiecare încununată de perişori moi, care sunt luate de curenţii de aer, ajutând la răspândirea plantei. În scop teraputic se recoltează rădăcina şi frunzele, care sunt uscate pentru a fi folosite la infu­zii, extracte băubile şi capsule. Rădăcina şi frunzele sunt bogate în fructoză şi insulină; conţin principii active (lactone sesquiterpenice), acizi fenolici şi ste­roli. Frunzele au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine. Preparatele pe bază de pă­pădie au acţiune depurativă, detoxifiantă, remine­ralizantă, stomahică, hepatică, colagogă, calmantă, sedativă.  Preparatele pe bază de păpădie sunt indi­cate în caz de dischinezii biliare, dispepsii, colopa­tii, hepatite acute și cronice, ciroză hepatică, litiază biliară, microlitiază renală, detoxifiere, reumatism, ulcere aftoase, gastrită. Pentru detoxifiere şi pen­tru îmbunătăţirea funcţiei ficatului se pot consuma frunzele crude (sub formă de salată), de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor.

Rețete: Siropul de păpădie se prepară din toată planta (cu tot cu rădăcină), culeasă cu grijă să nu se rupă pentru a nu lăsa să se scurgă latexul, conser­vând principiile active ale plantei, se spală bine cu apă rece, apoi se toacă mărunt şi se pune într-un borcan cu tot cu latexul scurs, cu mai mult de juma­tate miere de albine, amestecând bine conţinutul, se acoperă şi se lasă la măcerat două săptămâni, apoi se consumă câte 1-2 linguriţe de 2- 3 ori pe zi timp de 2- 3 săptămâni; este benefic pentru bolile tubului digestiv, boli hepato-biliare.

Tinctura de păpădie se administrează câte o linguriţă dizolvată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi şi are efect antidiabetic, aperitiv, cola­gog, depurativ, hipocolesterolemiant, laxativ.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand