Indiferent cum le consumăm – crude, coapte, uscate, fierte – gutuile îşi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra organismului.
În urmă cu 4.000 de ani, gutuile erau folosite de romani, dar şi de greci, pentru întărirea sistemului imun. Iar strămoşii noştri ştiau foarte bine de ce luau anumite decizii: gutuile au un conţinut bogat în săruri de fier, potasiu şi magneziu. Vedetele toamnei se bucură de prezenţa principiilor bioactive – taninul, pectinele – şi de influenţa vitaminelor A, B, C şi PP. Taninul, în combinaţie cu pectina, întreţine sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.
Un alt atu al gutuilor este concentraţia mare de potasiu, care scade presiunea vasculară. Specialiştii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă. Gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală.
Vitamina C din compoziţia unui suc de gutui este un remediu pentru răceală, gripă şi încetineşte procesul de evoluţie a microelementelor care favorizează hepatita. Un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, înainte de masă, timp de 30 de zile, celor care suferă de astenie, celor cu probleme respiratorii, cardiacilor sau astenicilor. Substanţele pectice din gutui sunt esenţiale în reducerea colesterolului!
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare