Caisele se numără printre fructele cu numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conţinutului bogat în nutrienţi care ajută la tratarea indigestiei, a bolilor cutanate sau chiar a anemiei. Uleiul esenţial extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapidă a rănilor şi a febrei musculare.
Calciul, fosforul, magneziul, fierul şi cupru îndeplinesc roluri importante în formarea de materie osoasă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că mineralele din caise nu asigură doar creşterea corespunzătoare a oaselor, ci pot preveni chiar şi instalarea afecţiunilor osoase specifice înaintării în vârstă, precum osteo-poroza.
Conţinutul ridicat de vitamina C, potasiu şi fibre alimentare din caise înseamnă o bună sănătate cardiovasculară. În timp ce vitamina C protejează inima de acţiunea radicalilor liberi, potasiul scade presiunea arterială relaxând vasele de sânge, iar fibrele elimină excesul de colesterol care se poate depune pe pereţii arterelor. Nivelul optim al fluidelor în organism depinde, în principal, de acţiunea a două minerale: sodiul şi potasiul. Conținutul important de potasiu din caise ajută, aşadar, la menţinerea echilibrului lichidelor în corp, respectiv, la procesul de distribuire corectă a energiei către organe şi muşchi.
Sucul de caise este folosit pentru ameliorarea febrei, întrucât furnizează vitaminele, mineralele, caloriile şi lichidele de care organismul are nevoie pentru a se detoxifia. Caisele au în compoziţie substanţe antiinflamatorii, care ajută la reducerea temperaturii interne a corpului. Tot proprietăţile lor de reducere a inflamațiilor fac aceste fructe să fie benefice şi pentru controlul simptomelor artritei sau a gutei.
Introduse în multe produse cosmetice destinate îngrijirii pielii, caisele pot fi şi un remediu natural pentru numeroase afecţiuni cutanate: eczemă, pruritul cutanat, scabia şi alte boli dermatologice iritante.
Întrucât conţin f ier şi cupru, caisele contribuie la formarea hemoglobinei, fiind utile în tratarea anemiei.