Verdețurile de primăvară, mai ales cele apărute în flora spontană, au început deja să apară pe tarabele piețelor. Cele mai timpurii verdețuri, cum ar fi leurda, urzica, păpădia, stevia, înseamnă sănătate, acum, la început de nou anotimp.
E păcat să nu profiți de darurile pe care mama natură ți le oferă. E timpul ca zilnic să consumi verdețuri atât de bune pentru sănătate.
Urzicile sunt gustoase, dar și de leac atunci când sunt foarte tinere, pentru că sunt fragede. Urzicile conțin din belșug vitaminele A, C, B2 și K, clorofilă, săruri de calciu, magneziu și fier, detoxifică și tonifică organismul, reglează tensiunea, tratează bolile renale, anemia, refac globulele roșii și întineresc celulele.
Urzicile pot fi gătite sub formă de piure, cu usturoi și mămăliguță, constituind un prânz delicios în familie. O cură de ceai de urzică proaspătă, de trei – patru săptămâni, câte trei căni pe zi, ajută la revigorarea organismului. Sucul extras din frunzele proaspete, câte un păhăruțpe zi, se recomandă în obezitate și diabet.
Leurda, numită și usturoiul-ursului, care apare prin păduri pe la începutul lunii martie, are frunzele precum lăcrămioara cu care adesea se confundă și miros de usturoi.
Frunzele de leurdă, alungite, gustoase și sănătoase se folosesc în alimentație, la supe, ciorbe și salată. Consumul de leurdă se recomandă înainte ca aceasta să înflorească, perioadă după care planta nu mai are prea multe de oferit.
Leurda are o compoziție bogată, cam tot ce-i lipsește omului din organism primăvara: vitaminele A și C, sulf, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru și adenozină, o substanță care reduce colesterolul.
Păpădia, buruiana care apare peste tot încă de la primele raze calde ale soarelui și care tare-i supără pe grădinari, stimulează detoxifierea ficatului. Conține substanțe care îi dau gustul ușor amărui și este foarte bogată în fibre vegetale. Poate fi consumată în salate, alături de salata verde, leurda, urzici, ceapa verde, ridiche.
Sa avem sănătate!