Ridichea neagră este cunoscută încă din timpul Egiptului antic, însă în Europa a fost introdusă de romani. Acum se consumă în general în Franța și mai puțin în celelalte țări europene. Românii cunosc această legumă mai ales datorită proprietăților ei vindecătoare.
Ridichea neagră este mai mare decât ridichea obișnuită și are un gust distinct, ușor iute. Ea conține rafanol, vitaminele B și C, magneziu, fier și calciu, iod.
Consumul acestei legume este indicat în insuficiență hepatică, la afecțiuni pulmonare, tuse, reumatism, gută, artrită, astm, alergii și eczeme.
Consumul de ridiche neagră poate avea și efecte secundare, cum sunt respirația urât mirositoare , astfel atunci când vă gândiți să urmaţi o cură sau un tratament cu ea, cereţi sfatul medicului.
Ridichea neagră conține 3/4 din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, crește imunitatea organismului, te apără de boli și infecții și are un efect tonic, detoxifiant. Este foarte bună și pentru copii, ajutând la fixarea calciului. În plus, scade colesterolul și previne apariția bolilor de inimă.
Citește și: Sfatul “VP”: Sfecla roşie – un veritabil medicament natural
Cea mai importantă proprietate a ridichii negre este faptul că ajută în drenajul ficatului și vezicii biliare, precum și în eliminarea toxinelor din organism.
Se poate consuma crudă în salate sau dată prin răzătoare, cu puțin zahăr. În bucătăria franceză este o garnitură excelentă pentru somon, ficat de gâscă sau avocado. Pentru cei aflați la dietă, trebuie cunoscut faptul că ridichea stimulează apetitul și nu trebuie consumată în cantități mari. Doza zilnică recomandata pentru tratarea diverselor afecțiuni este de la 100 până la 400 ml de suc de ridiche, însă poate provoca tulburări digestive. Dacă vă «arde» pe stomac, este indicat să opriți imediat cura!
Ridichea neagră se curăță de coajă, se zdrobește și sucul pe care îl lasă se bea pe stomacul gol, pentru toate afecțiunile ficatului și bilei. Se poate consuma și macerată in vin alb, contra artrozei.
Pentru tuse persistente se face un amestec din bucăți mari de ridiche și zahăr, până lasă un sirop gros, care se consumă a câte 2-3 lingurițe pe stomacul gol, timp de 2-3 săptămâni.