Primăvara e în toi. Natura și-a intrat pe deplin în drepturi. Au apărut multe plante medicinale care sunt benefice organismului uman. Una dintre ele este păpădia. Astăzi vom vorbi despre efectele ei magnifice asupra organismului și cum poate fi ea folosită.
Efectele păpădiei pot fi și mai puternice dacă ea este consumată atunci când este proaspătă. O modalitate ușoară și gustoasă de preparare este cea sub formă de green smoothie. Se pun în blender câteva frunze și tulpini de păpădie, o mână de spanac, o mână de urzici, o banană, lapte sau apă (după preferință), miere și zeamă de la o jumătate de lămâie. Această băutură este foarte bună pentru detoxifierea întregului organism, pentru combaterea anemiilor și pentru reducerea stresului și a oboselii.
Tratează diferite boli de ficat și bilă
Păpădia este foarte cunoscută și apreciată pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii ficatului și a bilei. Substanțele active care se găsesc în păpădie stimulează activitatea stomacului, a ficatului și a bilei, având un efect diuretic care ajută organismul să elimine toxinele. De asemenea, păpădia conține substanțe care protejează celulele hepatice și are un efect tonic asupra lui, a splinei și a bilei. Numeroase studii au scos la iveală faptul că păpădia vindecă afecțiuni precum hepatitele și dischineziile biliare.
Un puternic detoxifiant şi antiinflamator
Datorită vitaminelor și mineralelor pe care păpădia le conține, are un puternic efect detoxifiant, curăță sângele, ficatul și colonul de toxinele acumulate în timp, le reglează activitatea și le stimulează. Păpădia luptă împotriva cancerului. Ea previne și luptă împotriva cancerului prin conținutul său bogat de vitamina A si C. Anumite studii au scos la iveală efectele benefice pe care consumul de păpădie le are asupra cancerului bucal și la plămâni.
Adjuvant pentru diabetici și obezi
Păpădia conține o substanță numită inulină, un zahăr care nu stimulează secreția de insulină a pancreasului și care este foarte benefică pentru oamenii care suferă de diabet sau de hipoglicemie. Consumul de păpădie previne lupta împotriva diabetului și echilibrează nivelul de zahăr din sânge, ajutând astfel și în curele de slăbire. De asemenea, păpădia este foarte bună pentru persoanele care suferă de obezitate tocmai datorită efectelor prezentate.
Reduce riscul de infarct
Păpădia are un conținut ridicat de potasiu și magneziu, două minerale care ajută la detoxifierea sângelui, la scăderea tensiunii și a colesterolului, reducând astfel riscul bolilor de inimă, a infarctelor și a atacurilor cerebrale.
Vindecă bolile de piele
Păpădia conține vitamina A și seleniu, doi compuși care ajută foarte mult la curățarea, regenerarea și înfrumusețarea pielii. Consumul de păpădie este benefic pentru persoanele care suferă de acnee, eczeme sau alte boli de piele.
Ceai sau infuzie de păpădie
Ceaiul sau infuzia de păpădie este benefic pentru cei care suferă de pietre la rinichi, cistită, nefrită, hepatită, anemie, tensiune etc. Se consuma zilnic o cană de ceai făcută din apă și două lingurițe de păpădie.
Pulbere de păpădie
Pulberea de păpădie are un efect benefic asupra oamenilor care suferă de hepatite grave, ciroză, colesterol, icter, boli ale pielii etc. Se administrează de patru ori pe zi câte o lingură rasă de pulbere de păpădie, se ține sub limbă timp de 15 minute (sau mai mult, dacă puteți) și se înghite apoi cu puțină apă. După 15 minute, se recomandă să mâncați. Pentru un efect și mai puternic, puteți combina pulberea de păpădie cu pedicuță, rostopască, sunătoare și anghinare. Această cură se ține 3-4 luni, în funcție de problemele de sănătate prezente.