Cine oare dintre Dvs. ar refuza plăcinte cu dovleac sau, cum îi mai spunem noi, bostan. Nu cred să se găsească cineva. Multe feluri de mâncare pot fi preparate din această legumă folositoare. Nu în zadar au devenit şi în Moldova tradiţionale sărbătorile de omagiu bostanului. Acest produs mai are şi înalte calităţi nutritive.
Îmbunătăţirea vederii
Doar 100 de grame de dovleac conţin mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, folositoare pentru ochi.
Stimularea pierderii în greutate
Dovleacul este săţios în mâncare, însă conţine foarte puţine calorii.
Reducerea nivelului de colesterol rău
Seminţele de dovleac furnizează din abundenţă fitosteroli, chimicale din plante, care diminuează nivelul colesterolului, astfel protejează suplimentar sistemul cardiac.
Diminuarea riscului de cancer
La fel ca şi alte legume şi fructe portocalii, dovleacul se remarcă prin conţinutul semnificativ de beta caroten, nutrient care ar putea juca un rol-cheie în prevenirea cancerului, potrivit Institutului National de Cancer din SUA.
Protecţia suplimentară a pielii
Antioxidanţii din dovleac, în special carotenoizii, au grijă ca celulele pielii să nu îmbătrânească prematur sau să sufere modificări patogene.
Îmbunătăţirea stării de spirit
Seminţele de dovleac sunt bogate în antioxidantul triptofan, un aminoacid important în producţia serotoninei, unul dintre hormonii care reglează starea de spirit.
Refacerea mai rapidă după depunerea efortului fizic
Potasiul din dovleac ajută organismul să-şi recapete echilibrul electrolitic după depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regăseşte într-o cantitate mai mare în dovleac decât în banane.
Întărirea sistemului imu-nitar
Dovleacul este o sursă importantă de vitamina C, nutrientul necesar sistemului imunitar. O porţie de dovleac gătit asigură aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.
Vă dorim să fiţi sănătoşi!