Este cunoscut faptul că anual 3.700 de oameni din Moldova sunt răpuşi de afecţiunile ficatului. Şi asta pentru că statul nu le oferă tratamentul necesar, care este gratuit, conform legii. Doar 5% din cei 9.000 de bolnavi diagnosticaţi anual cu hepatită virală C sunt vindecaţi ca la carte. În legătură cu aceasta, vă oferim mai jos regimul care se recomandă bolnavilor de ficat. Este nevoie de voință, dar efortul merită. E un drum sigur și „curat” către sănătate. Mult succes!
Alimente interzise
Există patru grupe de alimente care trebuie evitate, cel puțin patru săptămâni, pentru ca organismul să suporte hrana dietetică.
1. Orice fel de zahăr rafinat, glucoza, fructoza, malțul, concentrații de zahăr precum: siropuri, melasă etc. În acest interval de patru săptămâni, se recomandă chiar evitarea mierii de albine!
2. Toate felurile de făinoase albe: pâinea albă, aluaturile, prăjiturile, budincile, orezul decorticat. Combinația dintre zahărul rafinat și făina albă este deosebit de periculoasă. Sunt bolnavi la care prăjiturile acționează ca o otravă.
3. Toate sucurile de fructe și legume, chiar și proaspete, presate sau cumpărate, și fructele conservate sau fructele fierte, chiar și fără zahăr.
4. Toate grăsimile „denaturate”: ulei, margarină.
Alimente absolut necesare
1. Pâine integrală din diverse sortimente de cereale. Toate aluaturile care se consumă trebuie să fie din făină integrală.
2. Zilnic, un terci de cereale proaspăt măcinate sau germeni de cereale.
Rețeta terci de cereale: se face dintr-un amestec de grâu și secară sau numai din grâu. Din amestec se iau trei linguri și se macină în râșnița de cafea (mai mare, nu prea fin). Măcinarea trebuie făcută proaspăt, de fiecare dată. Cerealele măcinate vor fi amestecate cu apă rece, ca un terci. Se lasă până la 12 ore să stea. Apa va fi astfel calculată, ca după amestecare să nu se arunce nimic. După 5-12 ore, acest terci se va combina, în funcție de anotimp, cu fructe, zeamă de lămâie, o linguriță de miere, o linguriță de smântână sau nuci măcinate. Se recomandă adăugarea în terci a unui măr.
În loc de apă, terciul se poate face cu iaurt sau lapte acru. În acest caz, celelalte ingrediente trebuie evitate, deoarece produc balonări.
Altă metodă de preparare a terciului: trei linguri de secară sau grâu (nu se amestecă) se lasă peste noapte (circa 12 ore) în apă rece, fiartă, la înmuiat. Dimineața, boabele se pun într-o sită și se clătesc cu apă proaspătă. Peste zi, rămân uscate. A doua noapte se pun din nou la înmuiat cu apă, dimineața următoare se clătesc din nou. Acest procedeu se repetă timp de trei zile, până germenii boabelor ating dimensiunea de circa 1/3 cm. În tot timpul germinării, boabele trebuie să stea la temperatura camerei (nu prea rece, nici prea caldă). Acești germeni pot fi consumați sub formă de terci, cu fructe sau cu produse lactate.
3. Alimentația trebuie compusă zilnic, în mare parte, din legume proaspete și fructe proaspete, în proporție de 1/3 din hrana zilnică. Cu cât proporția de produse proaspete e mai mare, cu atât vindecarea este mai sigură.