Cum aplicăm prevederile contractului colectiv de muncă în unitate pentru membrii de sindicat și pentru cei care nu sunt membri de sindicat? În ce mod își pot realiza angajații ne-membri de sindicat dreptul de a împuternici organele sindicale de a negocia contractul colectiv de muncă?
Petru Iovu, președinte al organizației sindicale primare de la Î.S. „MoldATSA”
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Pornind de la prevederile art. 20. din Codul muncii, interesele salariaţilor unităţii în cadrul parteneriatului social – la negocierile colective, la încheierea, modificarea şi completarea contractului colectiv de muncă, la efectuarea controlului asupra îndeplinirii lui, precum şi la realizarea dreptului de participare la administrarea unităţii – sunt reprezentate de organul sindical din unitate, iar în lipsa acestuia – de alţi reprezentanţi aleşi de salariaţii unităţii.
Totodată, în conformitate cu art. 21 și art. 27 din Codul muncii, în unităţile unde o parte a salariaţilor nu sunt membri de sindicat, aceştia sunt în drept să împuternicească organul sindical să le reprezinte interesele la negocieri.
Împuternicirea și reprezentarea la negocieri este un element esențial, deoarece, potrivit art. 33, alin. (7), sub incidenţa contractului colectiv de muncă încheiat pe unitate în ansamblu cad salariaţii unităţii, ai filialelor şi ai reprezentanţelor acesteia, care au împuternicit reprezentanţii lor să participe la negocierile colective, să elaboreze şi să încheie contractul colectiv de muncă în numele lor.
Procedura de împuternicire și reprezentare nu este reglementată expres de Codul muncii. Totodată, în conformitate cu prevederile art. 390, alin. (5) din Codul muncii, în unităţile în care este încheiat un contract colectiv de muncă şi/sau asupra cărora îşi produc efectele convenţiile colective, angajatorul, la solicitarea salariaţilor care nu sunt membri de sindicat, reţine din salariul acestora mijloace băneşti şi le transferă lunar în contul de decontare al organului sindical, în condiţiile şi în modul stabilit de contractul colectiv de muncă şi/sau de convenţiile colective.
În concluzie, organul sindical, de comun acord cu angajatorul, în contractul colectiv de muncă urmează să prevadă procedura concretă de împuternicire din partea salariaților care nu sunt membri de sindicat pentru a fi reprezentați la negocieri și de a beneficia de prevederile contractului colectiv de muncă.
Suplimentar, este necesar de menționat: Codul contravențional al Republicii Moldova stabilește sancțiuni în cazul încălcării drepturilor și a obligațiilor ce țin de negocierile colective și contractele colective de muncă. Astfel, în art. 59. al acestui document este prevăzut că eschivarea reprezentanţilor părţilor de la negocieri asupra încheierii, modificării sau completării contractului colectiv de muncă sau încălcarea termenului de negocieri, neasigurarea activităţii comisiei în vederea încheierii în termen a contractului colectiv de muncă se sancţionează cu amendă de la 12 la 18 unităţi convenţionale. De asemenea, în art. 60. al documentului în cauză este stabilit că refuzul neîntemeiat al angajatorului de a încheia contract colectiv de muncă se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale (o unitate convențională este egală cu 50 de lei).
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare