9 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului: Impozitul pe avere – povară pentru clasa de mijloc

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului: Impozitul pe avere – povară pentru clasa de mijloc
Sfatul economistului: Impozitul pe avere – povară pentru clasa de mijloc
bloc-locativ

Foto: wikipedia.org

 

Împreună cu soțul, locuim într-un apartament a că­rui valoare cadastrală este de 1.600.000 de lei, aces­ta având suprafața totală de 125.5 metri pătrați. Pentru procurarea apartamentului am contractat un credit în valoare de 500.000 de lei, din care mai trebuie să achităm băncii 300.000 de lei.  Spuneți-mi, vă rog, care sunt particularitățile impozitului pe avere și cine sunt obligați să îl achite.

Dorina Chițac, municipiul Chișinău

 

a_am

Ana MOLDOVANU

consultant superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform Titlului VI1, art.2871- 2877 din Codul Fiscal pus în aplicare prin Legea nr.138 din 17.06.2016, în vigoare din 01.01.2016, este introdus un nou tip de impozit, numit impozit pe avere.

Drept subiect al impunerii cu impozit pe avere este persoana fizică – proprietară a bunurilor imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv căsuţele de vacanţă (cu excepția terenurilor) pe teritoriul Republicii Moldova, totalitatea cărora cumulează o suprafață de 120 de metri pătrați şi mai mare, iar valoarea estimată constituie 1,5 milioane de lei sau mai mult (art. 2872 alin. (1) din Codul fis­cal). În cazul când nu sunt pre­zente ambele condiții, bunul imobil nu poate fi numit obiect al impunerii.

Impozitul pe avere diferă de impozitul pe bunurile imobiliare. Având în vedere faptul că modul de aplicare în cazul acestor două impozite diferă, obligaţiile fiscale aferente impozitului pe avere nu exclud obligaţiile fiscale aferente impozitului pe bunurile imobili­are.

În cazul în care bunurile imo­biliare se află în proprietate (în folosinţă) comună a mai multor persoane, subiect al impunerii este considerată fiecare dintre aceste persoane, în mărimea co­tei-părţi care îi revine (art. 2872 alin. (2) din Codul fiscal).

În cazul în care bunurile imo­biliare se află în proprietate co­mună în devălmășie, subiect al impunerii este considerat, în baza 

acordului comun, unul din­tre proprietari (coproprietari), persoana care a întocmit contrac­tul de vânzare – cumpărare și a înregistrat contractul la Organul Teritorial Cadastral. În acest caz, toţi proprietarii (coproprietarii) poartă o răspundere solidară pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale (art. 2872 alin. (3) din Co­dul fiscal).

În cazul contractului de leasing financiar, subiect al impunerii cu impozitul pe avere este locatarul bunurilor imobiliare, iar potrivit art. 2873 alin. (2) din Codul fis­cal, baza impozabilă constituie diferența pozitivă formată în­tre valoarea estimată a bunului imobiliar şi suma rămasă până la stingerea totală a creditului sau a obligațiilor contractului de leasing financiar (1.600.000–300.000 = 1.300.000 lei).

Cota impozitului, conform art. 2874 din Codul fiscal, constitu­ie 0,8% din valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de că­tre organele cadastrale teritoriale (1.300.000 * 0,8 = 10.400 lei).

Calcularea impozitului pe ave­re şi prezentarea avizelor de pla­tă se realizează de către oficiile fiscale teritoriale în termen de până la 10 decembrie pentru si­tuaţia existentă la 1 noiembrie a anului de gestiune (art. 2876 din Codul fiscal). Impozitul pe avere, în conformitate cu art. 2877 din Codul fiscal, se achită în termen de până la 25 decembrie a anului de gestiune.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand