19 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Durata concediului anual plătit: drepturi și privilegii

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Durata concediului anual plătit: drepturi și privilegii
Sfatul economistului. Durata concediului anual plătit: drepturi și privilegii
foolcdn.com

Care este durata concediului anual plătit? De ce în diferite ramuri angajații au diferite durate a concediului de odihnă anual? Prin care acte legislative li se stabilește acest privilegiu funcționarilor publici, deputaților, vameșilor, cadrelor didac-tice ș.a.? Care este durata concediului anual dacă activez cu program de muncă redus sau prin cumul?

Tudora Cârlan, Chișinău

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform prevederilor Codului muncii, orice salariat care lucrea­ză în baza unui contract individual de muncă beneficiază de dreptul la concediu de odihnă anual. Articolul 113 garantează tuturor salariaților un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calen­daristice, cu excepția zilelor de săr­bătoare nelucrătoare.

Totodată, articolul 299 garan­tează cadrelor didactice și științifice concediul de odihnă anual prelun­git.

Astfel, cadrele didactice ale in-stituțiilor de învățământ benefici­ază anual, la sfârșitul anului școlar, de un concediu de odihnă plătit cu durata de:

  • 62 de zile calendaristice – pen­tru cadrele didactice din instituțiile de învățământ superior, din colegii, licee, gimnazii şi scoli de cultură ge­nerală de toate tipurile;
  • 42 de zile calendaristice – pen­tru cadrele didactice din instituțiile preșcolare de toate tipurile;
  • 28 de zile calendaristice – pen­tru cadrele didactice din instituțiile extrașcolare şi din școlile sportive pentru copii.

Cadrelor științifice din instituțiile de învățământ de toate nivelurile li se acordă un concediu de odihnă anual plătit cu durata de 62 de zile calendaristice.

Cadrele științifice din organizațiile din sfera științei şi inovării, indife­rent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit cu durata de:

  • 42 de zile calendaristice – pentru cadrele științifice cu grad științific de doctor abilitat;
  • 36 de zile calendaristice – pentru cadrele științifice cu grad științific de doctor;
  • 30 de zile calendaristice – pentru cadrele științifice fără grad științific.

În același timp, cadrele didactice auxiliare şi personalul administrativ din învățământ şi din sfera științei şi inovării beneficiază de un concediu de odihnă anual plătit cu durata de 28 de zile calendaristice.

Pentru salariații din unele ramuri ale economiei naționale (serviciul public, serviciul vamal, ocrotirea sănătății etc.), prin lege organică sau prin alt act normativ, se poate stabili o altă durată a concediului de odihnă anual (calculată, de aseme­nea, în zile calendaristice).

Astfel, conform art. 43 din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică şi statutul funcționarului public, funcționarului public i se acordă un concediu de odihnă anu­al plătit, cu o durată de 35 de zile calendaristice, fără a se lua în calcul zilele de sărbătoare nelucrătoare. În cazul în care vechimea în servi­ciul public depășește 5, 10 şi 15 ani, concediul de odihnă anual plătit se mărește cu 3, 5 şi, respectiv, 7 zile calendaristice.

Conform art. 44 din Legea nr. 302/2017 cu privire la Serviciul Vamal, funcționarul vamal benefi-ciază de un concediu de odihnă anual plătit, cu durata de 35 de zile calendaristice.

Totodată, funcționarilor vamali li se acordă anual concediu suplimen­tar plătit cu durata:

  1. de 3 zile calendaristice – pen­tru o vechime în muncă de peste 5 ani;
  2. de 5 zile calendaristice – pen­tru o vechime în muncă de peste 10 ani;
  3. de 10 zile calendaristice – pen­tru o vechime în muncă de peste 15 ani;
  4. de 15 zile calendaristice – pen­tru o vechime în muncă de peste 20 de ani.

Prin Legea despre statutul de­putatului în Parlament nr. 39/1994, deputatul are dreptul la concediu anual plătit, pe o durată de 36 zile lucrătoare, de regulă, în timpul vacanței de Crăciun şi al vacanței de vară.

Conform art. 121 din Codul muncii, salariații care lucrează în condiții vătămătoare, persoanele cu dizabilități de vedere severe şi tinerii în vârstă de până la 18 ani benefici­ază de un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de cel puţin patru zile calendaristice.

Pentru salariații care lucrează în condiții vătămătoare, durata con­cretă a concediului de odihnă anu­al suplimentar plătit este stabilită prin contractul colectiv de muncă, în baza nomenclatorului respectiv aprobat de Guvern.

Unuia dintre părinţii care au doi şi mai mulţi copii în vârstă de până la 14 ani (sau un copil cu dizabili­tăţi) li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de pa­tru zile calendaristice.

Pentru personalul medico-sani-tar, în baza Hotărârii Guvernului nr. 1223/2004 privind aprobarea Nomenclatorului profesiilor şi func­ţiilor cu condiţii de muncă vătămă­toare, activitatea cărora prevede dreptul la concediu de odihnă anual suplimentar plătit şi durata zilei de muncă redusă a personalului medi­co-sanitar, precum și a Convenției colective (nivel de ramură) pen­tru anii 2023-2027, încheiată în­tre Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Federația Sindicală „Sănătatea”, li se acordă  dreptul la concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu o durată de la 7, 11, 18 și 21 de zile calendaristice, în funcție de postul deținut.

E de menționat că în convențiile și contractele colective sau în cele individuale de muncă pot fi prevă­zute şi alte categorii de salariați că­rora li se acordă concedii de odihnă anuale suplimentare plătite, precum şi alte durate (mai mari) ale con­cediilor suplimentare plătite decât cele specificate în Codul muncii.

Concediile de odihnă anuale su­plimentare se alipesc la concediul de odihnă anual de bază.

Cu referire la durata concediu­lui de odihnă al salariaților angajați prin cumul şi al celor care lucrează cu durată redusă a timpului de mun­că. Legislația națională stabilește expres că activitatea în condițiile timpului de muncă parțial nu im­plică limitarea drepturilor salaria­tului privind durata concediului de odihnă anual (art. 97 prim din Codul muncii) de asemenea, şi salariații angajați prin cumul beneficiază de aceleași drepturi şi garanții ca şi salariații angajați de bază (art. 267 din Codul muncii). Prin urmare, du­rata concediului/numărul de zilecalendaristice, pentru aceeași peri­oadă de muncă, nu diferă în cazul unui salariat angajat de bază, prin cumul sau cu durată redusă a tim­pului de muncă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand