
moldova24.info
Părinții mei au decedat, ultimul fiind tatăl, care avea bani depuși în Banca de Economii a Moldovei. Banca s-a lichidat și eu, ca moștenitor, am o întrebare. Se mai indexează depunerile bănești ale populației și unde pot să mă adresez?
Vasile Drăgan, Bălți
Potrivit legislației în vigoare, cetățenii Republicii Moldova beneficiază în continuare de indexarea depunerilor bănești ale populației de la Banca de Economii, înregistrate la situația din 2 ianuarie 1992. Actualmente se derulează a doua etapă de indexare. Prima etapă s-a încheiat practic în anul 2011. În prima etapă, s-au indexat, pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ din toate conturile deținute de un deponent în raport de 1 rublă:1 leu. Iar în a doua etapă, după plata sumei indexate pentru prima mie de ruble, tuturor deponenților le este achitat soldul ce depășește prima mie de ruble în raport de 2,5 ruble:1 leu, așa cum o cere Legea nr.1530-XV din 12 decembrie 2002.
Ministerul Finanţelor a iniţiat plata sumelor indexate pentru deponenţii Băncii de Economii care au depus cereri de înregistrare până la sfârşitul lunii aprilie anul curent. Astfel, din data de 29 mai îşi pot ridica banii persoanele care se încadrează în următoarele categorii de vârstă: deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv – sumele indexate aferente primei etape; deponenții născuți până în anul 1936 inclusiv – sumele indexate pentru etapa a doua.
Deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, care au depus cereri pentru indexare, pot
face acest lucru la orice oficiu/agenție a ÎS „Poșta Moldovei”, având asupra lor actul de identitate și libretele de economii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.
Moștenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces al deponentului și copia certificatului de moștenitor, autentificată notarial (în cazul lipsei dispoziției testamentare), iar reprezentantul – procura, întocmită în modul stabilit de legislație.
Ana MOLDOVANU,
consultant principal în Departamentul protecție social-economică al CNSM