30 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real: cum se recalculează anual

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real: cum se recalculează anual
Sfatul economistului. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real: cum se recalculează anual
Vocea poporului

Va fi majorat cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real al economiei în anul 2019 și cu câte pro­cente? În fiecare an avem probleme cu patronul (investi­torul) la acest capitol. Cum reglementează statul salariza­rea angajaților la etapa actuală?
 
Alexandru Dănilă, Călărași

 

Ana MOLDOVANU

consultant superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform Legii salarizării nr. 847din 14.02.2002, statul reglementează retribuirea muncii sala-riaților din unități, indiferent de tipul lor de proprietate şi forma de organizare juridică, prin stabi­lirea mărimii salariului minim pe țară (Legea nr. 1432/2000, Hotă­rârea Guvernului nr. 550/2014), a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real (Legea 847/2002, Hotărârea Guvernului nr. 165/2010), a salariului tarifar pentru categoria I de salarizare a salariaților din sectorul bugetar (Legea nr.355/2005), potrivit altor norme şi garanții de stat, stabilite în Codul muncii și legile organice. De asemenea, statul mai stabilește sistemul şi condițiile de salariza­re a salariaților din instituțiile şi organizațiile finanțate de la bu­get, prin reglarea fondurilor de salarizare a salariaților din între­prinderile monopoliste.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand