23 septembrie 2023
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului. Vecinii – drepturi şi obligaţii

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului. Vecinii – drepturi şi obligaţii

Recent, am finalizat un proces judiciar la acţiunea ve­cinului de stabilire a hotarelor dintre terenuri. A fost un proces judiciar anevoios, care a durat mai bine de trei ani, din cauza unor chestiuni minore, în spe­cial, fiind vorba de plantarea pomilor pe hat. Dese­ori, între vecini apar diferite probleme. Există oare prevederi legale referitor la reglementarea detaliată a acestor raporturi?
 
Ion Postolachi, mun. Chişinău

 

Liubomir DUDULICA

avocat

avocatmd@gmail.com

 

O reglementare detaliată a ra­porturilor dintre vecini, dreptul de vecinătate o găsim în Codul civil. Potrivit legii, proprietarii terenurilor vecine sau ai altor bunuri imobiliare învecinate, pe lângă respectarea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de lege, trebuie să se respecte reciproc. Se consideră vecin orice teren sau alt bun imobil de unde se pot produce influenţe reciproce.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
3
Comentează
 • Andrei
  29.01.2018

  Buna. Ajutatima va rog cu un sfat am construit chear pe hotar cu vecinul o casa si de la inceput cind am facut skema constructiei.lam chemat pe vecin el o fost deacord sa construesc pe hotar. Acum dupa ce am construit el cauta dreptate sa mut constructia .de partea mea sa nu fie pe hotar.Deoarece nul deranjeaza apsolut difel numai decit ca construit pe hotar. Ce as putea sa fac.?? Va multumesc.foarte mult

 • Cristina
  15.04.2018

  Buna ziua! Am nevoie de un sfat. Linga casa mea la sol cu 2 nivele se incepe constructia unui bloc cu 7 nivele in centrul orasului , imi puteti spune care este totusi distanta minima intre ele dupa lege?
  Din cite stiu distanta dintre un bloc si o casa trebuie sa fie mai mare sau egala cel putin cu inaltimea celei mai inalte dintre ele?
  Mersi anticipat

 • Gabi
  16.04.2018

  Buna, vrem să facem un gard care delimitează hotarele între vecini, dar nu putem ajunge la o înțelegere ce fel de gard(din ce material), vreau sa intreb daca fac pe teritoriul meu gardul de care eu vreau e posibil? fara acordul vecinului? si cat de inalt pot sal fac? Multumesc anticipat!

Citește și
slot thailand