3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului. Transmisie succesorală

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului. Transmisie succesorală
Sfatul avocatului. Transmisie succesorală
testament

Foto: notar-cosma.ro

 

După decesul bunelului, tatăl meu a devenit unicul moştenitor şi a depus actele la notar pentru acceptarea succesiunii. La scurt timp, însă, a decedat şi tata, fără a lăsa testament. Dintre membrii familiei am rămas eu, un frate şi mama. Buneii sunt decedaţi. Mama nu pretinde la moştenire şi spune că tot nouă ne revine şi ne va ceda şi partea sa din avere. Cu părinţii locuia  fratele mai mic şi, după tradiţie, casa urmează să rămână mezinului. Eu nu am nimic împotrivă. Cum se  perfectează moştenirea în aşa caz şi pot eu oare renunţa la moştenire?

 

Vasile Guţu, mun. Chişinău

 

În situaţia descrisă de către dvs. se aplică regulile transmisi­ei succesorale în coroborare cu principiile generale ale succesi­unii legale.

Potrivit prevederilor Codului civil, dacă moştenitorul a dece­dat după deschiderea succesi­unii şi până la acceptarea moş­tenirii, dreptul de a primi cotă succesorală trece la moştenitorii săi (transmisia succesorală). Suc­cesorii moştenitorului decedat trebuie să accepte moştenirea în partea rămasă din termenul stabilit pentru acceptare. Dacă acest termen este mai mic de trei luni, el se prelungeşte până la trei luni. La expirarea acestui termen, succesorii moştenitoru­lui decedat pot fi recunoscuţi de instanţa de judecată că au ac­ceptat succesiunea, dacă instan­ţa va considera cauzele omiterii termenului întemeiate. Dreptul moştenitorului de a primi o par­te din moştenire în calitate de cotă din rezerva succesorală nu se transmite moştenitorilor lui. Rezerva succesorală este drep­tul succesorilor de clasa I inapţi pentru muncă de a moşteni, indiferent de conţinutul testa­mentului, cel puţin o doime co­tă-parte din cota ce s-ar fi cuve­nit fiecăruia în caz de succesiune legală.

Neacceptarea moştenirii prin transmisie succesorală nu pri­vează moştenitorul de posibili­tatea de a accepta moştenirea care era destinată nemijlocit moştenitorului decedat. La refu­zul de a accepta moştenirea prin transmisie succesorală, averea trece la persoanele chemate să accepte moştenirea în acelaşi rând cu moştenitorul decedat.

În condiţiile specificate mai sus, urmează să iniţiaţi proce­dura de 

acceptare a succesiunii prevăzută de lege.

Mergeţi la notar şi depuneţi cerere de acceptare a succesi­unii. La cererea dată veţi anexa în copii următoarele acte: certi­ficatul de deces al tatălui, certifi­catul dvs. de naştere care atestă gradul de rudenie, buletinul de identitate pentru identificare şi adeverinţa privind ultimul loc de trai al defunctului, eliberată de către Oficiul Stare Civilă din localitate sau sector. Indicaţi în cerere toţi moştenitorii din clasa I din care faceţi parte şi dvs. care pot pretinde la moştenire.

Ulterior solicitaţi de la no­tar eliberarea certificatului de calitate de moştenitor, cu care mergeţi la notarul care a des­chis dosarul de succesiune după decesul bunelului şi depuneţi o cerere prin care solicitaţi substi­tuirea tatălui decedat cu dvs. ca moştenitor al averii bunelului.

Mama dvs. poate renunţa la moştenire. Legea prevede că moştenitorul poate renunţa la succesiune în termen de şase luni din data deschiderii succesi­unii, chiar dacă a acceptat succe­siunea prin intrare în posesiune. Moştenitorul poate renunţa la moştenire în folosul altor moş­tenitori testamentari sau legali. Se poate renunţa la moştenire şi fără a indica în folosul unui alt moştenitor concret. În cazul dat, partea persoanei care a renunţat la moştenire trece la toţi ceilalţi moştenitori în cote-părţi egale.

Nu este admisă renunţarea la moştenire în folosul unei per­soane private de dreptul la moş­tenire sau declarate moştenitor nedemn, inclusiv conform unei dispoziţii exprese din testament.

Nu se permite renunţarea parţială la succesiune sau ac­ceptarea parţială a succesiunii, sub condiţie sau pe un termen anumit. Dacă moştenitorul re­nunţă la o parte din moştenire sau formulează o anumită con­diţie, se consideră că renunţă la moştenire.

La fel puteţi proceda şi dvs., dacă aţi decis să nu pretindeţi la moştenire după decesul tată­lui şi acceptaţi să îi revină toată averea fratelui mai mic.

Deşi acceptaţi tradiţia, con­form căreia casa părintească revine mezinului, puteţi totuşi pretinde să moşteniţi alte bunuri rămase după decesul tatălui, de­cât bunul dat.

După depunerea cererii de acceptare a succesiunii şi ex­pirarea termenului de şase luni de la decesul tatălui, urmează să prezentaţi notarului actele ce confirmă dreptul de proprietate al defunctului asupra averii sale pentru perfectarea şi eliberarea certificatelor de moştenitor le­gal. În cazul bunurilor imobile, trebuie să obţineţi de la oficiul cadastral extrasul din registrul bunurilor imobile.

În modul descris veţi rezolva problema dvs.

 

Liubomir DUDULICA,

avocatmd@gmail.com

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand