25 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului: Сazuri când e nevoie de un contract ferm între părinți și copii

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului: Сazuri când e nevoie de un contract ferm între părinți și copii
Sfatul avocatului: Сazuri când e nevoie de un contract ferm între părinți și copii

 

 

parinti-copii

Foto: tistory.com

După ce am suferit un ictus cerebral, fiind în etate şi locuind singur, am apelat la ajutorul fiului meu, dăruindu-i casa în care locuiam în schimbul între­ţinerii, dar nu am primit nimic, ba chiar acum fiul încearcă să mă alunge din casă. Cum pot să-mi re­cuperez casa?

 

Oleg V., mun. Bălți

 

Dvs. din start aţi ales greşit modul de soluţionare a pro­blemei de întreţinere. Aţi avut o înţelegere verbală să vi se acorde întreţinere în schim­bul imobilului ce vă aparţine, dar aţi încheiat un contract de donaţie, în care nu aţi reflectat situaţia reală. Deci, aţi încheiat un contract care nu reflectă in­tenţia dvs.

De fapt, prin contract de donaţie, o parte (donator) se obligă să mărească pe seama patrimoniului său, cu titlu gra­tuit, patrimoniul celeilalte părţi (donatar). Potrivit legii, con­tractul de donaţie care stipu­lează obligaţia donatarului de a achita datorii sau sarcini care nu există la momentul încheie­rii contractului este nul, dacă natura şi întinderea datoriilor sau sarcinilor nu sunt stipulate în contract. La fel, părţile con­tractului de donaţie pot conveni ca efectele donaţiei să fie con­diţionate de îndeplinirea unei sarcini sau de realizarea unui scop, iar dacă donatarul nu în­deplineşte sarcina, donatorul poate revoca donaţia.

În cazul dat, era oportun să încheiaţi un contract de înstră­inare a bunului imobil cu con­diţia întreţinerii pe viaţă. Acest contract este definit ca act juri­dic prin care o parte (beneficia­rul întreţinerii) se obligă să dea celeilalte părţi (dobânditor) în proprietate un bun imobil sau mobil, iar dobânditorul se obligă să asigure beneficiarului întreţinere în natură – locuin­ţă, hrană, îngrijire şi ajutorul necesar pe timpul cât va trăi, precum şi înmormântare.

Litigiul dat poate fi soluţio­nat doar prin înaintarea unei acţiuni în instanţa de judecată. Ținând cont de prevederile art. 118 Cod de procedură civilă, po­trivit cărora fiecare parte trebu­ie să dovedească circumstanţe­le pe care le invocă drept temei al pretenţiilor şi obiecţiilor sale, există două modalităţi de rezol­vare a problemei. Prima este în­aintarea unei acţiuni de decla­rare a nulităţii contractului de donaţie, invocând eroarea.

În procedura dată este ne­cesar să expuneţi cine şi în ce circumstanţe v-a determinat să semnaţi anume contract de donaţie şi să demonstraţi că aţi fost indus în eroare, adică la în­cheierea contractului a existat o falsă reprezentare referitor la natura actului juridic.

Dacă fiul dvs. v-a convins să încheiaţi contractul dat, puteţi invoca şi comportamentul dolo­siv sau viclean al acestuia.

De asemenea, în conformi­tate cu prevederile art. 835 Cod civil, donaţia poate fi revocată dacă donatarul a atentat la via­ţa donatorului sau a unei rude apropiate a acestuia, dacă se face vinovat de o altă faptă ili­cită faţă de donator sau faţă de o rudă apropiată a acestuia, si­tuaţii care atestă o ingratitudine gravă, sau dacă refuză fără mo­tive întemeiate să acorde dona­torului întreţinerea datorată. Dar este destul de complicat să demonstraţi în faţa instanţei de judecată aceste fapte. Puteţi pre­zenta proba cu martori precum şi înscrisuri, dacă dispuneţi.

O altă modalitate de soluţio­nare a litigiului, cu şanse de câş­tig mai mari, este de a înainta o acţiune în instanţa de judecată privind intervenirea cazului stă­rii de nevoie – dacă, după execu­tarea donaţiei, nu mai sunteţi în stare să vă asiguraţi o întreţine­re corespunzătoare, aveţi posi­bilitatea de a cere de la donatar restituirea bunurilor donate pe care acesta le mai posedă. Dar trebuie să ţineţi cont de faptul că cererea de restituire este in­admisibilă când donatorul şi-a provocat intenţionat sau prin culpă gravă starea de nevoie.

În cazul dat urmează să de­monstraţi că în prezent nu aveţi posibilitate să vă asiguraţi o întreţinere corespunzătoare, si­tuaţia este mai proastă decât la momentul semnării contractu­lui de donaţie.

Dacă achitaţi întreţinerea imobilului, urmează să probaţi şi acest fapt. Acumulaţi probe că fiul intenţionează să vă dea afară din casă, martori, înregis­trări ale discuţiilor telefonice, apelaţi la poliţie în cazul în care se încearcă să fiţi evacuat forţat pentru întocmirea înscrisului corespunzător. Urmând pro­cedura legală indicată mai sus, aveţi posibilitatea să vă apăraţi drepturile încălcate.

 

Liubomir DUDULICA,

 avocatmd@gmail.com

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand