Buneii mei au fost ridicaţi şi trimişi în Siberia, în anii 40 ai secolului trecut, de unde nu s-au mai întors. Părinţii noştri au evitat soarta lor, dar au fost nevoiţi să părăsească casa buneilor şi să renunţe la tot ce au avut, stabilindu-se cu traiul într-o altă localitate. Toată averea buneilor a fost confiscată în folosul statului. Am auzit că există o procedură legală de recuperare a bunurilor confiscate a persoanelor supuse represiunilor. Explicaţi, vă rog, mai detaliat despre ce este vorba.
Vasile Malanciuc, raionul Călărași
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
Într-adevăr, la 08.12.1992, a fost adoptată Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, care a fost modificată în parte ulterior.
Potrivit legii date, represiune politică se consideră curmarea de vieţi omeneşti, măsurile de constrângere întreprinse de către stat faţă de cetăţeni din motive politice, naţionale, religioase sau sociale, sub formă de privaţiune de libertate, deportare, exilare, trimitere la muncă silnică în condiţii de limitare a libertăţii, expulzare din ţară şi lipsire de cetăţenie, expropriere, internare forţată în instituţii de psihiatrie, sub altă formă de limitare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor declarate periculoase din punct de vedere social pentru stat sau pentru regimul politic, realizate în baza deciziilor organelor de stat administrative, judiciare şi extrajudiciare.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare