
Foto: legestart.ro
M-am angajat în calitate de vânzător-consultant la o întreprindere în magazinul de materiale de construcţii, semnând contract individual de muncă şi contract de răspundere materială. În atribuţiile mele de serviciu era de a consulta cumpărătorii şi a răspunde la întrebări legate de marfa din raionul în care lucram. La angajarea la serviciu, nu mi-au fost încredinţate anumite bunuri materiale şi nici la eliberarea din serviciu nu am predat bunuri. Raionul în care am lucrat nu era izolat de altele şi avea acces liber. După depunerea cererii de demisie, în lipsa mea, angajatorul a efectuat o verificare a mărfii din raionul pe care îl deserveam şi mi-a comunicat că lipsesc bunuri de o anumită sumă. Din acest motiv, mi s-a refuzat plata salariului pentru ultima lună de muncă şi am fost acţionată în judecată pentru plata prejudiciului cauzat angajatorului. Consider că sunt învinuită pe nedrept. Cum să procedez?
O. Vasilache, mun. Chişinău
Sunteţi într-o situaţie în care angajatorul a încălcat grav legislaţia şi v-a lezat drepturile. În primul rând, în obligaţiile dvs. de serviciu nu era paza bunurilor magazinului. Pentru a purta răspundere materială, în cazul pierderii sau deteriorării bunurilor angajatorului, urma să vă fie transmise aceste bunuri în gestiune nemijlocită cu păstrarea lor în încăperi izolate, cu acces limitat. Transmiterea acestor bunuri urma să fie efectuată cu întocmirea unor acte de predare-primire şi obligarea de a ține o evidenţă strictă a acestora. Plasarea mărfii în încăperea magazinului pentru comercializare, în raionul în care activaţi, cu acces liber atât pentru alţi angajaţi, cât şi pentru cumpărători, nu presupune transmiterea bunurilor în administrarea dvs.
Organizarea pazei încăperii magazinului şi prevenirea furturilor de mărfuri urmează să fie efectuate de către administrator cu crearea tuturor condiţiilor necesare şi angajarea specialiştilor în domeniu.
De fapt, legislaţia în vigoare stabileşte o procedură obligatorie pentru situaţiile de aşa gen. Salariatul poartă răspundere materială în mărimea deplină a prejudiciului material cauzat din vina lui angajatorului în cazul când între salariat şi angajator a fost încheiat un contract de răspundere materială deplină pentru neasigurarea integrităţii bunurilor şi a altor valori care i-au fost transmise pentru păstrare sau în alte scopuri.
Contractul scris cu privire la răspunderea materială deplină este încheiat de angajator cu salariatul care deţine o funcţie sau execută lucrări legate nemijlocit de păstrarea, prelucrarea, vânzarea (livrarea), transportarea sau folosirea în procesul muncii a valorilor care i-au fost transmise.
La inventariere participă, în mod obligatoriu, toate persoanele care sunt responsabile de păstrarea şi administrarea bunurilor. Dacă angajatorul vă consideră o atare persoană şi a organizat inventarierea în lipsa dvs., ulterior nu vă poate incrimina răspunderea pentru cauzarea de prejudicii întreprinderii, or actul de inventariere urma să îl confirmaţi prin semnătură sau refuzul de a semna actul să fie confirmat de cel puţin doi martori.
Până la emiterea ordinului privind repararea prejudiciului material de către salariatul în cauză, angajatorul este obligat să efectueze о anchetă de serviciu pentru stabilirea mărimii prejudiciului material pricinuit şi a cauzelor apariţiei acestuia. Pentru efectuarea anchetei de serviciu, angajatorul este în drept să creeze, prin ordin, о comisie cu participarea specialiştilor în materie. Pentru stabilirea cauzei apariţiei prejudiciului material este obligatorie solicitarea unei explicaţii în scris de la salariat. Refuzul de а о prezenta se consemnează într-un proces-verbal semnat de câte un reprezentant al angajatorului şi, respectiv, al salariaţilor. Salariatul are dreptul să ia cunoştinţă de toate materialele acumulate în procesul anchetei de serviciu.
Referitor la reţinerea ilegală a salariului, urmează să sesizaţi Inspectoratul de Stat al Muncii pentru verificarea legalităţii acţiunilor angajatorului şi luarea măsurilor de rigoare. De asemenea, puteţi pretinde de la angajator achitarea plăţilor salariale ce vi se cuvin, iar în caz de refuz neîntemeiat, să îl acţionaţi în instanţa de judecată. În cazul dat, instanţa de judecată urmează să respingă pretenţiile angajatorului ca neîntemeiate.
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com