19 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului: Părinţii, chiar divorțați fiind, au drepturi şi obligaţii egale faţă de copii

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului: Părinţii, chiar divorțați fiind, au drepturi şi obligaţii egale faţă de copii
Sfatul avocatului: Părinţii, chiar divorțați fiind, au drepturi şi obligaţii egale faţă de copii

 

 

obligatii-fata-de-copii

Foto: libertatea.ro

Din căsătoria cu fosta soție avem un copil minor de 7 ani. Vara trecută am desfăcut căsătoria, iar co­pilul a rămas să locuiască cu mama sa. La început, precum și în timpul procedurii de divorț, nu aveam impedimente sa-mi văd copilul. Mai mult, fosta soție mi-a promis că nu va fi nici o problemă și voi putea avea acces la copil oricând va fi nevoie. Eu achit pensia pentru întreținerea copilului, stabilită de instanța de judecată și mai ofer sprijin material în măsura posibilităților mele. Însă, de câteva luni de zile, a devenit aproape imposibil să mă văd cu copilul, mama sa căutând diferite pretexte pentru a nu îmi permite să-l vizitez. Care este soluția le­gală în problema mea, în dorința de a mă vedea cu copilul oricând doresc și am posibilitate?

 

Anatolie Cîrlig, or. Leova

 

Este un caz frecvent întâlnit în situațiile de după desfacerea căsătoriei dintre soții care au copii minori. Dacă părinții nu ajung la înțelegeri amiabile, in­tervine statul prin intermediul organelor sale instituite pentru protecția drepturilor copilului. Aceste autorități tutelare sunt instituite în fiecare raion din țară, care mai des au sediul chiar în incinta primăriilor sau a consiliilor municipale din

raioane, iar în municipiul Chi-șinău activează în fiecare sec­tor direcții pentru protecția drepturilor copilului.

În temeiul art. 52 din Codul familiei, copilul are dreptul să comunice cu ambii părinţi, cu buneii, fraţii, surorile şi cu celelalte rude. Desfacerea că­sătoriei părinţilor sau traiul separat al acestora nu trebuie să afecteze drepturile copilu­lui. În cazul când părinţii au domiciliul separat, copilul are dreptul să comunice cu fiecare dintre ei.

Este bine să se cunoască norma legală a art. 58 din Co­dul familiei, și anume, că pă­rinţii au drepturi şi obligaţii egale faţă de copii, indiferent de faptul dacă copiii sunt năs­cuţi în căsătorie sau în afara ei, dacă locuiesc împreună cu pă­rinţii sau separat.

Toate problemele privind educaţia şi instruirea copilului se soluţionează de către părinţi de comun acord, ţinându-se cont de interesele şi de părerea copilului. Drepturile părinţi-lor nu pot fi exercitate con­trar intereselor copilului lor, iar comunicarea cu ambii pă-rinți este în mod prioritar dreptul copilului, apoi – al pă-rinților.

Părintele care locuieşte îm­preună cu copilul nu are drep­tul să împiedice contactul din­tre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat, cu excepţia cazurilor când comportamen­tul acestuia din urmă este în intereselor copilu­lui sau prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică.

Părinţii au dreptul să înche­ie un acord privind exercitarea drepturilor părinteşti de către părintele care locuieşte separat de copil. Acest acord se înche­ie între părinți sau cu asistența autorității tutelare din raion, la care urmează să vă adresați cu o cerere despre instituirea unui program de întrevederi cu co­pilul dvs. În astfel de decizii, de regulă, părintelui care locuiește separat se oferă pentru între­vederi timp de câteva zile în săptămână și două zile de sâm­bătă și duminică pe lună, fiind menționate și orele pentru în­trevederi. Cel mai potrivit este ca părinții să stabilească zilele și orele de întrevederi de co­mun acord, care să corespun­dă cu programul activităților copilului și părinților. În caz contrar, autoritatea tutelară va stabili un grafic de întrevederi la latitudinea sa și s-ar putea să fie unul incomod tuturor. Deci­zia autorității tutelare privind stabilirea graficului de între­vederi cu copilul a părintelui care locuiește separat de acesta poate fi atacată în instanţa de judecată, care va emite hotărâ­rea respectivă.

În cazul încălcării repetate a hotărârii judecătoreşti privind stabilirea programului de în­trevederi cu copilul, la cererea părintelui care locuieşte sepa­rat de copil, instanţa judecăto­rească, ţinând cont de intere­sele şi părerea copilului, dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani, poate soluţiona problema transmiţându-i copilul celuilalt părinte.

 

Viorica GRECU, avocat

viorikagrecu@gmail.com

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • Alin Tocanel
    11.12.2017

    Care este diferenta intre divortul in fata notarului si in instanta? Va multumesc.

  • Mita Elena
    21.03.2018

    Buna situatia sunt de acord cu d-ul avocat, caci si eu sunt divorata am facut si eu asa cerere dar dejeaba ca nu sa respectat nimic dar in ultimul timp nici un se mai intereseaza de starea copilului plus ca a platit pe toti numai ca sa ma decada din drepturi dar cind o vazut ca nu ia iesit nimic o renuntat la toate .

Citește și
slot thailand