
Foto: islamveihsan.com
Fosta mea soţie m-a dat în judecată pentru a mă lipsi de drepturile părinteşti sub pretext formal. Dar, pe lângă cerinţa dată, a solicitat şi încasarea silită a pensiei alimentare pentru copil. În ce cazuri pot fi lipsit de dreptul meu de părinte şi este corect oare ca să fiu lipsit de drepturile părinteşti asupra copilului şi, în acelaşi timp, să achit întreţinerea lui?
Victor D., s. Lărguţa, r. Cantemir
Situaţia enunţată de către dvs. este clar reglementată de legislaţie. Astfel, conform art. 67 din Codul familiei, părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere; refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară; fac abuz de drepturile părinteşti; se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicând violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului; prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului; suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie; au săvârşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţiei (soțului); precum şi în alte cazuri când aceasta o cer interesele copilului.
Decăderea din drepturile părinteşti are loc numai pe cale judecătorească. Acţiunea privind decăderea din drepturile părinteşti poate fi pornită de celălalt părinte, tutorele copilului, autoritatea tutelară sau procuror. Aşadar, ori de câte ori părinţii sau unul dintre ei exercită ocrotirea părintească într-un mod contrar intereselor minorului, periclitând sau primejduind prin aceasta dezvoltarea fizică, morală şi intelectuală a copilului, ei riscă să-şi piardă drepturile părinteşti pe cale judecătorească.
Potrivit legii, copilul, ai cărui părinţi, sau unul dintre ei, sunt decăzuţi din drepturile părinteşti, păstrează dreptul de folosinţă asupra spaţiului locativ şi toate drepturile patrimoniale bazate pe rudenia cu părinţii şi rudele sale fireşti, inclusiv dreptul la succesiune.
Prin urmare, decăderea din drepturile părinteşti este sancţiunea prin efectul căreia părintele care îşi exercită drepturile sau îşi îndeplineşte obligaţiile părinteşti contrar intereselor copilului, îşi pierde aceste drepturi. Decăderea din drepturile părinteşti constituie o măsură ce poate fi luată numai în interesele minorului şi urmăreşte protejarea acestor interese.
Decăderea din drepturile părinteşti nu are însă, ca efect, stingerea drepturilor copilului faţă de părintele său şi, în consecinţă, această sancţionare nu produce nici stingerea obligaţiilor părintelui, corelative acelor drepturi.
Astfel, decăderea din drepturile părinteşti nu scuteşte pe părinte de îndatorirea de a acorda întreţinere copilului, îndatorire ce se justifică în ideea că o asemenea obligaţie poate exista în temeiul raporturilor de rudenie dintre părintele decăzut din drepturile părinteşti şi copilul său minor, care rămân neschimbate şi după încetarea ocrotirii părinteşti, întrucât minorul are nevoie şi în continuare de îndeplinirea acestei obligaţii, a cărei executare nu produce şi nu are nici un drept reciproc faţă de copil.
Or, concomitent cu înaintarea acţiunii privind decăderea din drepturile părinteşti, reclamanţii sunt în drept de a solicita şi încasarea pensiei de întreţinere a copilului de la părinţi. Cerinţa cu privire la încasarea pensiei de întreţinere a minorului poate fi înaintată şi în cazul depunerii cererii de chemare în judecată privind luarea copilului de la părinţi fără decăderea acestora din drepturile părinteşti, în condiţiile art. 71 din Codul familiei.
Însă această obligaţie nu are un caracter definitiv, căci, aşa cum prevede art. 70 din Codul familiei, părinţii pot fi restabiliţi în drepturile părinteşti dacă au încetat împrejurările care au condus la decăderea lor din aceste drepturi şi dacă restabilirea în drepturile părinteşti este în interesul copilului.
În cazul în care se va demonstra în instanţa de judecată că există un temei legal de a vă lipsi de drepturile părinteşti, instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre de admitere a acţiunii prin care veţi pierde dreptul de a fi tată şi, totodată, veţi achita lunar pensia alimentară în mărimea stabilită.
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com
Bună ziua,am fost divorțat, decăzut de drepturile părintești fără prezența mea și obligat să plătesc pensia alimentare. În scurt timp sa recăsătorit, a luat copilul și a plecat peste hotare din 2008. Eu nu am dorința nici mare putință să-i plăteasc pensia alimentare, fiindcă ea cînd a plecat de la mine a luat toți banii care i-am acumulat împreună. Din 2004 nu am mai fost la Moldova din cauza ei, copilul va împlini 18 ani în 2020. Am avut ocazia de a vorbi cu ea și i-am propus să îi facă o contă bancară pe numele copilului și doar la 18 ani să-i poată folosi banii care o să se acumuleze toți anii din 2008, ea mea refuzat, mea spus să-i trimit banii la părinții ei, eu nu am dorința să-i întrețin pe părinții ei. Ce posibilități pot să am? Sau să uit de țara Moldova care are așa legi;decăzut de drepturile părintești și trebuie să plătească pensia alimentare?
Divortul trebuie sa fie urmat neaparat de partaj sau se poate face si mai tarziu?