28 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului. Moştenire ilegală

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului. Moştenire ilegală
Sfatul avocatului. Moştenire ilegală
smithandwilliamson.com

Am divorţat de soţ doi ani în urmă. În timpul căsăto­riei am construit o casă pe un teren pe care a fost o casă bătrânească ce s-a surpat. La primărie ne-au comunicat că locatarii acelei case au decedat şi acte nu au avut. Respectiv, ne-au eliberat la cerere titlu de autentificare a dreptului deţinătorului de teren. La finalizarea lucră­rilor de construcţie am înregistrat casa la cadastru. Din motiv că nu am reuşit să ajungem la un compromis, am iniţiat un proces de judecată pentru împărţirea averii. În cadrul şedinţelor de judecată fostul soţ a prezentat un testament întocmit cu 25 de ani în urmă din numele pro­prietarului casei vechi, ca, ulterior, să prezinte şi un cer­tificat de calitate de moştenitor datat recent, pretinzând că este unicul proprietar al casei în baza testamentului. Potrivit registrului de gospodării de colhoznici de la pri­mărie, acea persoană a fost capul gospodăriei care avea o casă de locuit de 39 m.p., pe când casa construită de noi are 160 m.p. Este posibil oare aşa ceva şi cum se poa­te de explicat?
 
Feodora Arhire, raionul Floreşti

 

Liubomir DUDULICA

avocat

avocatmd@gmail.com

 

În situaţia dvs. este necesar a prezenta în instanţa de judeca­tă probe şi argumente în vede­rea demonstrării temeiniciei ce­rinţelor înaintate şi combaterii argumentelor pârâtului.

În primul rând, trebuie să ţineţi cont că, potrivit preve­derilor art. 497 din Cod civil, înscrierile făcute în registrul bunurilor imobile se prezumă autentice şi complete până la proba contrară.

Dreptul dvs. şi al fostului soţ de proprietate comună asupra casei de locuit este înregistrat în registrul bunurilor imobile. Până la anularea acestui drept în modul stabilit de lege, ni­meni nu poate pretinde la bu­nurile dvs.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand