![Mi-a fost inundat apartamentul inundatie-apartament](https://vocea.md/wp-content/uploads/2016/03/inundatie-apartament.jpg)
Foto: libertatea.ro
De curând mi-am renovat apartamentul, în care am investit o mulţime de bani. În week-end, am fost plecaţi cu întreaga familie la rude, iar când am revenit acasă, am constatat că apartamentul nostru proaspăt reparat a fost inundat de către vecinii de deasupra. Locuinţa noastră nu este asigurată. Unde mă pot adresa pentru evaluarea pagubelor şi cum aş putea să primesc despăgubirile cuvenite de la vecini?
V. Miron, mun. Chişinău
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com
Soluţia optimă este compromisul cu vecinii de deasupra. Compromisul urmează a fi confirmat printr-o declaraţie scrisă personal de vecin, în prezenţa a doi martori care confirmă întocmirea înscrisului de persoana respectivă prin contrasemnare. Actul poate fi întocmit şi în formă de acord bilateral. Declaraţia trebuie să conţină menţiunea despre recunoaşterea vinei în cauzarea de daune şi asumarea obligaţiei de a recupera benevol, în termen clar determinat, prejudiciul cauzat, precum şi modul în care urmează să se constate mărimea prejudiciului.
În caz de litigiu, urmează a fi apelat organul administrativ local de gestionare a blocului, cu solicitarea formării unei comisii care are sarcina de a întocmi un proces verbal prin care se constată existenţa faptului inundării cu determinarea cauzei inundaţiei şi a persoanei vinovate. Comisia urmează a fi compusă din preşedintele Asociației proprietarilor de locuințe privatizate sau al Întreprinderii municipale de gestionare a fondului locativ, în caz de lipsă – reprezentantul organului de administrare publică locală, specialiştii necesari – lăcătuşul, instalatorul şi, la necesitate, poliţistul de sector.
Comisia urmează a anunţa vecinul de deasupra despre acţiunile planificate a fi efectuate şi îi va solicita
permisiunea de a verifica şi locuinţa acestuia pentru stabilirea cauzei inundaţiei. Se recomandă să faceţi poze ale locurilor afectate de scurgerea de apă din ambele apartamente, cu ataşarea acestora la procesul-verbal întocmit.
Procesul-verbal trebuie să fie semnat la final de toţi cei prezenţi, inclusiv de către vecin dacă acceptă. Dar dacă refuză semnarea actului, este necesar de a se face menţiunea scrisă despre prezenţa acestuia şi refuzul de a semna.
La fel se face şi menţiunea despre iniţierea de către dvs. a negocierilor de soluţionare amiabilă a cazului şi refuzul respectiv al vecinului. Apoi, urmează să solicitaţi efectuarea unei expertize de determinare a cauzei inundaţiei şi evaluarea prejudiciului material cauzat.
După aceasta, vă adresaţi în instanţa de judecată pentru încasarea silită a prejudiciului cauzat. În cazul dat, puteţi solicita şi încasarea prejudiciului moral pentru disconfortul creat de către vecin prin comportamentul său.
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com
Am o Intrebare in domeniul dat >>>> Daca am fost inundat si aceasta mia cauzat o pata galbena (cafenie) pe pod >> Vecinul de sus trebuie sa imi achite totalmente reparatia podului sau numai a regiunei unde se afla pata ??? caci podul deja are o culoare mai invechita are valoare 7 ani deja >>>
Vecinul de sus este de acort doar sa imi achite reparatia doar pe aria pagubita ?? aceasta insa imi va produce un fon pe pod de culare noua pe regiunea reparata >> si alta culoare pe restul podului >>
Dupa lege cum trebuie rezolvata problema ?? Imi achita totalmente vopsirea totalmente a podului sau doar aria cu pata galbena ??
Adresati intrebarea pe email domnului avocat in caz ca nu raspunde in cadrul articolului.