20 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului. Întocmirea actului de naştere

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului. Întocmirea actului de naştere
Sfatul avocatului. Întocmirea actului de naştere
expertise.com

Lucrez în primăria unui sat. Oamenii vin cu mai multe probleme şi întrebări, ei nu cunosc legea şi nici modul de întocmire a actelor. Frecvent apar probleme în legătură cu înregistrarea naşterilor şi de perfectarea actelor. Cel mai des, femeile nasc la maternitatea din centrul raional, dar sunt şi cazuri când naşterea are loc acasă. Apar dificultăți legate de procedura de perfectare a actelor de naştere, se­tul de acte care trebuie pregătit şi alte detalii. Explicaţi-ne, vă rog, ce e necesar de ştiut la capitolul dat.

E. Mardare, raionul Briceni

 

Liubomir DUDULICA

avocat

avocatmd@gmail.com

 

Modul de înregistrare a naşterii este reglementat de­taliat în lege, dar, într-adevăr, oamenii sunt puţin informaţi despre aceste chestiuni, mai ales că apar modificări ale ac­telor normative din domeniul dat.

Potrivit legii, drept temei pentru înregistrarea naşterii şi întocmirea actului de naştere servesc actul medical consta­tator al naşterii, eliberat de unitatea sanitară în care a avut loc naşterea, certificatul me­dical de naştere, eliberat de unitatea sanitară privată, de medicul care a asistat naşterea sau la care s-a adresat mama după naştere (când naşterea s-a produs în afara unităţii  sa­nitare) ori de un medic privat care a asistat naşterea. În lipsa acestor acte, înregistrarea naş­terii copilului se face pe baza hotărârii instanţei judecăto­reşti privind stabilirea faptului naşterii copilului de către o fe­meie concretă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand