Lucrez în primăria unui sat. Oamenii vin cu mai multe probleme şi întrebări, ei nu cunosc legea şi nici modul de întocmire a actelor. Frecvent apar probleme în legătură cu înregistrarea naşterilor şi de perfectarea actelor. Cel mai des, femeile nasc la maternitatea din centrul raional, dar sunt şi cazuri când naşterea are loc acasă. Apar dificultăți legate de procedura de perfectare a actelor de naştere, setul de acte care trebuie pregătit şi alte detalii. Explicaţi-ne, vă rog, ce e necesar de ştiut la capitolul dat.
E. Mardare, raionul Briceni
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
Modul de înregistrare a naşterii este reglementat detaliat în lege, dar, într-adevăr, oamenii sunt puţin informaţi despre aceste chestiuni, mai ales că apar modificări ale actelor normative din domeniul dat.
Potrivit legii, drept temei pentru înregistrarea naşterii şi întocmirea actului de naştere servesc actul medical constatator al naşterii, eliberat de unitatea sanitară în care a avut loc naşterea, certificatul medical de naştere, eliberat de unitatea sanitară privată, de medicul care a asistat naşterea sau la care s-a adresat mama după naştere (când naşterea s-a produs în afara unităţii sanitare) ori de un medic privat care a asistat naşterea. În lipsa acestor acte, înregistrarea naşterii copilului se face pe baza hotărârii instanţei judecătoreşti privind stabilirea faptului naşterii copilului de către o femeie concretă.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare