16 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului. Informarea consumatorului, o necesitate stringentă

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului. Informarea consumatorului, o necesitate stringentă

Deseori, în magazinele alimentare, la alegerea pro­dusului căutăm informaţii cât mai detaliate despre acesta: termen de valabilitate, cantitate, producător, componenţa etc. Dar sunt frecvente cazurile când infor­maţia căutată este prezentată diferit de la un produs la altul, de la un producător la altul, şi creează dificultăţi, pierdere de timp. Angajaţii magazinelor nu prea sunt informaţi şi nu pot fi de ajutor. Sunt oare anumite re­guli obligatorii pentru toţi producătorii şi comercianţii  de produse alimentare în vederea oferirii informaţiilor despre aceste bunuri?

Maria Barbăneagră, mun. Chişinău

 

Liubomir DUDULICA

avocat

avocatmd@gmail.com

 

Există prevederi legale care stabilesc informaţiile obliga­torii referitoare la produsele alimentare, pentru asigurarea unui înalt nivel de protecţie a consumatorilor, luând în con­siderare diferenţele de per­cepţie şi nevoia de informaţii ale acestora – Legea nr. 279 din 15.12.2017 privind infor­marea consumatorului cu pri­vire la produsele alimentare.

Informaţiile obligatorii refe­ritoare la produsele alimentare sunt cele privind identitatea şi compoziţia, proprietăţile sau alte caracteristici ale produsu­lui alimentar; privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi utilizarea sigură a unui produs alimentar (însuşirile legate de compoziţie, care pot dăuna sănătăţii anumitor grupuri de consumatori; data de minimă durabilitate, condiţiile de păs­trare şi de siguranţă a utiliză­rii; efectele asupra sănătăţii, inclusiv riscurile şi consecinţe­le legate de consumul dăună­tor şi periculos al unui produs alimentar); privind caracteris­ticile nutriţionale, care să per­mită consumatorilor, inclusiv celor care urmează un regim alimentar special, să aleagă în cunoştinţă de cauză.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand