Deseori, în magazinele alimentare, la alegerea produsului căutăm informaţii cât mai detaliate despre acesta: termen de valabilitate, cantitate, producător, componenţa etc. Dar sunt frecvente cazurile când informaţia căutată este prezentată diferit de la un produs la altul, de la un producător la altul, şi creează dificultăţi, pierdere de timp. Angajaţii magazinelor nu prea sunt informaţi şi nu pot fi de ajutor. Sunt oare anumite reguli obligatorii pentru toţi producătorii şi comercianţii de produse alimentare în vederea oferirii informaţiilor despre aceste bunuri?
Maria Barbăneagră, mun. Chişinău
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
Există prevederi legale care stabilesc informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, pentru asigurarea unui înalt nivel de protecţie a consumatorilor, luând în considerare diferenţele de percepţie şi nevoia de informaţii ale acestora – Legea nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.
Informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt cele privind identitatea şi compoziţia, proprietăţile sau alte caracteristici ale produsului alimentar; privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi utilizarea sigură a unui produs alimentar (însuşirile legate de compoziţie, care pot dăuna sănătăţii anumitor grupuri de consumatori; data de minimă durabilitate, condiţiile de păstrare şi de siguranţă a utilizării; efectele asupra sănătăţii, inclusiv riscurile şi consecinţele legate de consumul dăunător şi periculos al unui produs alimentar); privind caracteristicile nutriţionale, care să permită consumatorilor, inclusiv celor care urmează un regim alimentar special, să aleagă în cunoştinţă de cauză.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare