Lucrăm, eu și cu soţia, peste hotare de mai mult timp. Am adunat ceva bani şi am hotărât să cumpărăm un apartament în Chişinău. Cu noi împreună mai lucrează un compatriot care ne-a propus să ne vândă apartamentul pe care l-a moştenit după moartea tatălui său. Ne-am înţeles să îi dăm banii imediat şi contractul de vânzare-cumpărare să îl perfectăm ulterior, deoarece acesta nu a finalizat procedura de înregistrare a dreptului de proprietate asupra apartamentului moştenit. Cunoscându-l de mai mult timp şi având încredere, i-am dat toţi banii. După ce am revenit în ţară, ne-am instalat în apartament şi am început reparaţia. Ulterior, am aflat că la moştenire mai pretinde şi fratele persoanei respective, care are dreptul să moştenească o jumătate din apartament. Vânzătorul ne asigură că este unicul moştenitor, deoarece este mezinul şi părinţii i-au spus că apartamentul îi va rămâne doar lui, dar nu întreprinde nimic pentru a finaliza perfectarea documentelor. Ce soluţii există în aşa situaţie?
Marian Ionaşcu, mun. Chişinău
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
În situaţia descrisă există două soluţii: ori vă sunt restituiţi banii, ori persoana dată rezolvă problema legată de moştenire şi perfectează actele pe numele dvs.
Returnarea banilor de către vânzător ar fi o soluţie optimă, în condiţia în care acesta vă restituie şi cheltuielile legate de reparaţie şi instalare în apartament (transport mobilier, hamali etc.).
A doua soluţie este mai complicată, în mare parte, pentru vânzător.
Potrivit legii, există moştenire legală şi testamentară. Moştenirea legală este trecerea patrimoniului defunctului către persoanele menţionate în lege ca succesori legali, în cazul în care cel care a lăsat moştenirea nu a întocmit nici un testament.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare