
Foto: andressa.ro
Suntem căsătoriţi de mai mult timp. Avem doi copii minori. Din cauza neînţelegerilor dintre noi din ultima perioadă, am decis să divorţăm. Recent, am aflat că sunt însărcinată şi am renunţat la desfacerea căsătoriei, dar soţul doreşte să continuăm procedura dată, invocând diferite pretexte. Am decis să menţin sarcina şi am întreprins mai multe măsuri, încercări de a păstra familia, dar fără succes. În situaţia dată, eu am nevoie de tată la copil şi toată susţinerea acestuia, inclusiv materială.
Cum să procedez în cazul dat? Care este procedura de desfacere a căsătoriei? Ce prevede legea, ce drepturi şi înlesniri îmi acordă?
Maria Vrînceanu, or. Vadul lui Vodă
Dvs. sunteţi avantajată şi protejată prin lege în situaţia dată. Deci, căsătoria poate înceta prin divorţ, în baza cererii unuia sau a ambilor soţi ori a tutorelui soţului declarat incapabil.
La cerere, căsătoria se desface în cazurile când soţii nu au copii minori comuni sau înfiaţi de aceştia, în cazurile când între aceştia nu există litigii referitoare la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă. Căsătoria poate fi desfăcută de către oficiul stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor soţi.
În cazul apariţiei litigiilor între soţi cu privire la copii, la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă ce necesită sprijin material, desfacerea căsătoriei se face pe cale judecătorească.
În mod similar, dacă, după desfacerea căsătoriei de către oficiul stare civilă, între soţi apar litigii referitoare la partaj, la întreţinerea copiilor minori sau a soţului inapt de muncă, acestea se vor soluţiona pe cale judecătorească.
De fapt, soţul dvs. nu poate
iniţia procedura de divorţ în situaţia descrisă, or, potrivit prevederilor articolului 34 din Codul familiei, în lipsa acordului soţiei, soţul nu poate cere desfacerea căsătoriei în timpul gravidităţii acesteia şi timp de un an după naşterea copilului dacă acesta s-a născut viu şi trăieşte.
El trebuie să se conformeze şi să depună tot efortul pentru îndeplinirea cu bună-credinţă a obligaţiilor sale faţă de membrii familiei.
Soţul trebuie să asigure material familia, or părinţii sunt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă ce necesită sprijin material. De asemenea, şi soţii îşi datorează întreţinerea materială reciprocă. În cazul refuzului de a acorda întreţinere şi dacă între soţi nu există un contract privind plata pensiei de întreţinere, dreptul de a porni o acţiune în instanţa judecătorească privind încasarea acesteia de la celălalt soţ îl aveţi pentru toată perioada gravidităţii, cât şi pentru îngrijirea copilului comun timp de trei ani după naşterea acestuia. Aveţi dreptul şi la sprijin material şi dacă sunteţi ocupată cu îngrijirea copilului comun cu dizabilităţi până la vârsta de 18 ani sau a copilului comun cu dizabilități severe din copilărie.
Trebuie să cunoaşteţi şi faptul că pensia de întreţinere urmează să vă fie plătită numai în cazul în care nu aveţi un venit propriu suficient, iar soţul care datorează întreţinere are posibilitatea de a o plăti.
Dacă soţul refuză benevol să vă achite întreţinerea, sunteţi nevoită să vă adresaţi cu o cerere de chemare în judecată privind obligarea acestuia la plata pensiei alimentare. Cererea dată poate fi depusă şi în timpul căsătoriei.
Instanţa de judecată urmează să dispună încasarea pensiei de întreţinere a dvs. şi a copiilor din ziua adresării cererii de chemare în judecată.
La cererea dvs., pensia de întreţinere poate fi încasată pentru perioada anterioară adresării în instanţa judecătorească, dacă se va stabili că în perioada respectivă s-au întreprins măsuri de acordare a întreţinerii, dar soţul s-a eschivat de la plata pensiei. De asemenea, puteţi solicita instanţei de judecată să dispună încasarea lunară a întreţinerii dvs. chiar şi în timpul examinării cauzei, dacă veţi demonstra faptul că aveţi nevoie de ajutor imediat. În acest sens se va emite o încheiere prin care se va dispune faptul dat cu executare imediată.
Dacă soţul refuză benevol să vă acorde întreţinerea, urmează să vă revendicaţi plăţile ce vi se cuvin silit, prin apelarea la serviciile unui executor judecătoresc.