4 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului: Dreptate la drumul mare

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului: Dreptate la drumul mare
Sfatul avocatului: Dreptate la drumul mare
numere-transnistrene

Foto: europalibera.org

 

Utilizez un autovehicul înregistrat în Transnistria. Potrivit certificatului de înmatriculare, proprietarul mij­locului de transport este un locuitor din dreapta Nistru­lui, eu fiind doar posesor.

Recent, deplasându-mă spre oraşul Anenii Noi, în afara localităţii, am tras pe dreapta fără nici un motiv de către doi colaboratori ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi mi s-a cerut prezentarea actelor pentru verificare.

Mi s-a comunicat că, pe parcursul unei luni, la date dife­rite şi în locuri diferite, m-am deplasat cu depăşirea vite­zei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum.

În timp de 15 minute, mi-au fost întocmite trei procese verbale cu privire la contravenţie, în care a fost indicat că s-au anexat fotografii şi s-au utilizat mijloace tehni­ce speciale de constatare, denumite „SMV”. Personal nu am văzut nici o fotografie, agentul constatator nu avea în automobil poze şi nici posibilităţi tehnice de a le impri­ma. Înainte de a semna actul, am scris doar că nu sunt de acord. Este oare legal ce s-a petrecut şi cum trebuie de procedat în astfel de cazuri?

 

Radu Talmaz, orașul Căuşeni

 

Dacă nu sunteţi de acord cu procesul verbal cu privire la con­travenţie, trebuie să îl contestaţi în instanţa de judecată în raza terito­rială unde se află sediul agentului constatator în termen de 15 zile calendaristice calculate din ziua aducerii la cunoştinţă sau a primirii actului. Consider că procesele ver­bale contravenţionale şi deciziile agentului constatator sunt ilegale şi neîntemeiate.

Potrivit principiului legalităţii procesului contravenţional şi prin­cipiului dreptăţii, persoana poate fi sancţionată numai pentru contra­venţia în a cărei privinţă este dove­dită vinovăţia sa. Este supusă răs­punderii contravenţionale numai persoana care a săvârşit cu intenţie sau din imprudenţă o faptă prevă­zută de lege.

Constatarea faptei contraven­ţionale se defineşte ca activitate desfăşurată de agentul constatator, de colectare şi de administrare a probelor privind existenţa contra­venţiei şi identificarea autorului încălcării.

Procesul verbal cu privire la contravenţie este un act prin care se individualizează fapta ilicită, se identifică făptuitorul. Acesta se în­cheie de către agentul constatator pe baza constatărilor personale şi a probelor acumulate.

Prezumţia de veridicitate a fap­telor constatate de către agentul constatator şi consemnate în pro­cesul verbal nu are un caracter ab­solut, iar din probele acumulate de către acesta urmează a se ajunge la convingerea de vinovăţia persoanei acuzate, dincolo de orice îndoială rezonabilă.

Beneficiind de prezumţia de ne­vinovăţie, contravenientul nu este obligat să îşi demonstreze nevino­văţia sa, sarcina administrării pro­belor fiind 

pusă pe seama agentului constatator, orice îndoială profi­tând persoanei acuzate.

În lipsa probelor care ar demon­stra existenţa faptului contraven­ţional, precum şi vinovăţia dvs., urmează să fiţi reabilitat. Nu este prezumat că în ziua indicată în pro­cesul verbal v-aţi aflat la volanul automobilului respectiv. Deci, per­soana care vă acuză de ilegalitate urmează să demonstreze acest fapt. În ce mod a stabilit agentul consta­tator cine a condus în acea zi mij­locul de transport nu se cunoaşte, în lipsa unor menţiuni în procesul verbal despre probele ce demon­strează aceasta. În timpul comiterii contravenţiilor incriminate, mijlo­cul dat de transport putea fi utilizat de către proprietarul automobilului sau se o altă persoană, nu neapărat de către conducătorul maşinii în ziua stopării, în cazul în care aces­te două perioade de timp nu coin­cid. Proprietarul automobilului are obligaţia şi putea comunica agen­tului constatator informaţia despre persoana care a condus automobi­lul în ziua respectivă, dacă se solici­ta informaţia de la acesta.

Este important să cunoaşteţi că nu poate fi admisă prezentarea ulterioară în şedinţa de judecată a pozelor respective, deoarece, în pri­mul rând, agentul constatator urma să dispună de aceste poze până la întocmirea procesului verbal şi să-şi întemeieze în baza acestora con­cluziile de vinovăţie şi, în al doilea rând, pornind de la principiul nea­gravării situaţiei persoanei în pro­priul recurs, nu pot fi prezentate probe suplimentare în susţinerea poziţiei de învinuire la contestarea hotărârii doar de către partea acu­zată.

Datele incluse în procesul verbal cu privire la contravenţie trebuie să fie expuse clar, complet, fiind inad­misibilă utilizarea abrevierilor, care pot fi interpretate incorect.

În cazul utilizării mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate şi verificate me­trologic în activitatea de constatare a contravenţiei, acestea urmează a fi indicate şi identificate în procesul verbal în modul corespunzător.

Instanţa de judecată va admite contestaţia dvs. şi va anula proce­sele verbale cu privire la contraven­ţie.

 

Liubomir DUDULICA,

avocatmd@gmail.com

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand