Am acordat un împrumut unei persoane pe un termen concret. Mi-a promis că îmi va restitui banii în termen. La transmiterea banilor, având încredere în buna-credinţă a persoanei, nu am întocmit nici un contract sau recipisă, doar fiind prezente încă două persoane, care pot confirma transmiterea banilor şi pot depune mărturii în acest sens.
Termenul de restituire a expirat de mai mult timp, dar banii nu mi-au fost întorşi.
Şi mai rău, persoana dată refuză să recunoască că i-am dat banii, spunând că nu voi putea demonstra niciodată acordarea împrumutului.
Spuneţi-mi, vă rog, cum urmează să procedez şi care sunt consecinţele că nu am întocmit nimic în scris.
Boris Răileanu, orașul Ungheni
Dvs. aţi încheiat cu persoana respectivă un contract de împrumut bănesc în formă verbală.
Legea nu interzice încheierea acordurilor verbale, dar stabileşte pentru anumite tipuri de acorduri condiţii de valabilitate şi cerinţe obligatorii ce ţin de forma actului juridic – scrisă sau verbală.
Avantajele pe care le prezintă forma scrisă a actelor juridice civile sunt: crearea posibilităţii de a preciza în termeni clari conţinutul actului juridic, conferirea certitudinii în privinţa momentului încheierii lui, facilitarea controlului asupra modului de executare a obligaţiilor cărora acesta le dă naştere etc. Participanţii la raporturile juridice civile pot îmbrăca în formă scrisă orice act juridic, dacă legea nu cere expres o altă formă, de exemplu, forma autentică. Pe lângă recurgerea opţională a subiecţilor de drept civil la forma scrisă, aceasta este cerută în anumite condiţii prin lege.
Legea prevede în mod expres că trebuie să fie încheiate în scris actele juridice dintre persoanele juridice, dintre persoanele juridice şi persoanele fizice şi dintre persoanele fizice dacă valoarea obiectului actului juridic depăşeşte 1000 de lei, iar in cazurile prevăzute de lege, indiferent de valoarea obiectului. În cazul în care, conform legii sau învoielii între părţi, actul juridic trebuie încheiat in scris, el poate fi încheiat atât prin întocmirea unui singur înscris, semnat de părţi, cât şi printr-un schimb de scrisori, telegrame, telefonograme, alte acte asemenea, semnate de partea care le-a expediat. Utilizarea mijloacelor tehnice la semnarea actului juridic este permisă în cazul şi în modul stabilit de lege ori prin acordul părţilor. Legea cere forma scrisă pentru unele acte juridice indiferent de valoarea obiectului lor. Codul civil prevede obligativitatea formei scrise pentru diferite categorii de acte juridice: clauza penală, contractul de locaţiune a unui bun imobil, contractul de arendă, contractul de leasing, contractul de administrare fiduciară, contractul de servicii turistice, contractul de fidejusiune, contractul de franchising, contractul de credit bancar, contractul de asigurare etc.
Nerespectarea formei scrise a actului juridic atrage
nulitatea lui numai în cazul în care acest efect este expres prevăzut de lege sau prin acordul părţilor.
Ca regulă generală, nerespectarea formei scrise a actului juridic civil nu atrage nulitatea lui, ci lipseşte părţile, în caz de litigiu, de dreptul de a cere proba cu martori pentru dovedirea acestui act. Părţile sunt în drept să dovedească încheierea actului juridic în cauză cu toate celelalte mijloace de probă prevăzute de lege. Codul de procedură civilă prevede că, în afară de depoziţiile martorilor, în calitate de probe se admit elementele de fapt constatate din explicaţiile părţilor şi ale altor persoane interesate de soluţionarea pricinii, din înscrisuri, probe materiale, înregistrări audio-video, din concluziile experţilor.
Deci, potrivit legii, la adresarea în instanţa de judecată privind încasarea forţată de la persoana respectivă a banilor împrumutaţi, urmează să demonstraţi că aţi încheiat acel contract de împrumut. În lipsa unui înscris şi în situaţia în care pârâtul nu recunoaşte încheierea acestui acord, nu aveţi nici o probă care să confirme faptul dat, or dvs. nu puteţi prezenta proba cu martori, fiind lipsit prin lege de acest drept.
În cazul dvs. urmează să adresaţi o plângere la poliţie prin care să solicitaţi tragerea la răspundere a acestei persoane care v-a deposedat prin înşelăciune de bani, martorii fiind acceptaţi ca probă în cadrul procesului penal.
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com