Serviciile medicale de asisten-ță primară și spitalicească au început să fie reluate, treptat, începând cu data de 16 mai. Astfel, sunt prestate serviciile chirurgicale de o zi, efectuate intervențiile chirurgicale la pacienții cu risc anestezic mic. Se reiau și serviciile de recuperare precoce pentru pacienții după accident vascular cerebral, infarct miocardic sau traumatisme, toate doar în condiții de staționar. Cât ține de asistența medicală primară, o condiție obligatorie o constituie programările, pentru a evita aglomerările.
De asemenea, sunt reluateexamenele medicale cu scop profilactic în condiții de ambulatoriu. Este vorba despre activități consultative diagnostice și de tratament, activități planificate de screening și de imunizare. Se reiau consultațiile ce țin de trimiterea spre expertizare primară și reexpertizare a cazurilor ce întrunesc criteriile de determinare a gradului de dizabilitate.
Totodată, din 16 mai au fost reluate serviciile medicale stomatologice, care până acum erau prestate doar în cazuri de urgență. Se reiau consultațiile programate. O condiție în context este respectarea cu strictețe a măsurilor de precauție pentru medici și pentru pacienți.
În aceste condiții, Federația Sindicală „Sănătatea” face apel repetat către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, prin care solicită ca personalul medical să fie instruit privind riscurile profesionale și măsurile de protecție împotriva îmbolnăvirii. Reamintim că, de la bun început, liderii sindicali au pus problema asigurării personalului medical cu echipament individual special de protecție, conform cerințelor OMS.
„Întrucât medicii activează în condiții cu risc sporit de contractare a bolii, sindicatele insistă ca medicii să fie supuși examenului medical și testați periodic la coronavirus, să le fie supravegheată sănătatea în permanență, în toate instituțiile din ramură”, a declarat Aurel Popovici, președintele Federației „Sănătatea”.
De la începutul pandemiei, 13 lucrători medicali din Republica Moldova au decedat în urma infectării cu virusul COVID-19.
Condițiile sunt impuse ținând seama de evoluția situației epidemiologice
Începând cu ziua de 16 mai și până pe 30 iunie, în Republica Moldova este declarată stare de urgență în sănătatea publică. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, cea care a preluat atribuțiile Comisiei pentru Situații Excepționale, va putea revizui starea de urgență în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Viorica Dumbrăveanu a declarat că o parte din măsurile adoptate anterior se mențin. Este vorba despre obligația pentru autoritățile publice centrale și locale, pentru persoanele juridice și fizice, de a respecta distanța socială de cel puțin un metru.
La nivel național, devine obligatorie purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comer-ciale, în spațiile publice închise etc.
În continuare, persoanele cuvârsta de peste 63 de ani nu au voie să se deplaseze în afara domiciliului, cu excepția nevoii stringente. Această obligație se răsfrânge și asupra persoanelor cu probleme de sănătate, acestea fiind în grupul de risc. Este interzis în continuare accesul la terenurile de joacă și în zonele de agrement.
Sunt reluate serviciile la frizerii. Însă va fi permisă doar frezarea, cu condiția respectării tuturor măsurilor de precauție, atât pentru specialiști, cât și pentru clienți.
În continuare sunt menținute restricțiile cu privire la accesul cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova, la fel ca în toate țările europene. Restricțiile sunt menținute în ceea ce ține de toate tipurile de transport internațional.
De asemenea, oamenii nu se pot deplasa în grupuri mai mari de trei persoane. Se menține și numărul maxim de 50 de oameni admiși la o întrunire.