Un plan de acţiuni orientate spre modernizarea serviciului de reabilitare profesională a persoanelor cu dizabilităţi va fi elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
În context, în perioada 2-6 februarie, la Chişinău, a fost organizat un atelier de lucru cu tema „Dezvoltarea serviciului de reabilitare profesională a persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova”.
Potrivit reprezentanţilor ministerului sus-menţionat, în prezent, ţara noastră beneficiază de asistenţă europeană pentru dezvoltarea serviciului de reabilitare profesională a persoanelor cu dizabilități locomotorii prin intermediul programului SOCIEUX (Social Protection European Union Expertise in Development Cooperation).
Experții acestui program urmează să analizeze provocările actuale în calea dezvoltării în ţara noastră a serviciului respectiv, să evalueze și să identifice necesitățile existente şi să elaboreze recomandări de perfecţionare.
Totodată, ministerul de resort a aprobat un regulament privind prestarea serviciilor de reabilitare profesională în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare.
Scopul serviciilor de reabilitare profesională este recuperarea sau compensarea funcțiilor dereglate ale organismului și a capacității de muncă a persoanei cu dizabilități, care, din cauza stării de sănătate în interacțiune cu diverse împrejurări, obstacole și alți factori contextuali în care se regăsește (factori de mediu și cei personali), nu își poate desfășura activitatea de muncă potrivit calificării.
Astfel, aceste acţiuni vor contribui la îmbunătățirea înțelegerii cu privire la tipul de servicii furnizate, precum și a modului de asigurare a calității în procesul de furnizare a serviciilor de reabilitare profesională, în conformitate cu prevederile regulamentului sus-menţionat.
Concomitent, va fi analizată situația privind prestarea serviciilor de reabilitare profesională în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare. Un accent deosebit va fi pus pe identificarea unor soluții viabile, pentru a fi asigurată funcționalitatea acestui serviciu în viitor.
De asemenea, o atenție specială va fi acordată competențelor profesionale ale personalului centrului în cauză și atribuțiilor acestora. În acelaşi timp, vor fi abordate și aspecte ce ţin de finanțarea, organizarea, conducerea, metodele de lucru, calitatea serviciilor și interacțiunea cu beneficiarii.
În cadrul atelierului organizat la Chişinău, experții din Lituania şi Irlanda ai programului SOCIEUX îşi vor împărtăși cu participanții cele mai bune practici din țările lor în domeniul reabilitării profe-sionale a persoanelor cu dizabi-lități.
La atelier au participat toți actorii-cheie implicați în prestarea serviciilor de reabilitare profesională a persoanelor cu dizabilități din cadrul Ministerului Muncii, Pro-tecției Sociale și Familiei, Agenției Naționale pentru Ocuparea For-ței de Muncă, Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare și al organizaţiilor neguvernamentale din domeniu.