22 iulie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Servicii medicale noi, oferite persoanelor asigurate

Loading
Cititorii ne scriu Servicii medicale noi, oferite persoanelor asigurate
Servicii medicale noi, oferite persoanelor asigurate

medic

 

O cititoare a ziarului „Vocea poporului” ar vrea să ştie în ce condi­ţii îşi poate schimba medicul de familie. Femeia spune că locuieş­te la altă adresă decât cea indicată în viza de reşedinţă, iar până acum nu vedea rostul să fie înscrisă la vreun medic de familie, pe motiv că nu ar fi putut beneficia gratuit de vreun serviciu acoperit de asigurarea medicală. În ultimul timp, însă, instituţiile medico-sanitare ar oferi, în baza poliţei de asigurare, un şir de servicii noi, în special, referitoare la investigaţiile medicale, dar şi la elibera­rea de reţete pentru medicamentele compensate.    

 

Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, de la începutul lunii septembrie şi până la finele lunii octombrie, persoanele asi­gurate şi cele neasigurate îşi pot alege sau schimba medicul de familie şi insti­tuţia medico-sanitară primară încadra­tă în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Cei care se înregistrează pentru pri­ma dată sau vor să-şi schimbe insti­tuţia medicală sau medicul de familie urmează să depună şi să înregistreze o cerere cu astfel de conţinut în instituţia aleasă, cu indicarea datelor de contact, inclusiv a numerelor de telefon mobil şi fix şi a adresei de e-mail.

Înregistrarea poate fi efectuată la o singură instituţie medico-sanitară pri­mară şi este recomandată selectarea celeia care se află cel  mai aproape de locul de trai al solicitantului.

Persoanele care optează pentru ser­viciile medicului de familie din institu­ţia care deserveşte alt teritoriu, în cazul chemărilor la domiciliu, ar putea fi ne­voiţi să suporte costurile de deplasare a medicului de familie.

În general, schimbarea instituţiei medicale primare şi a medicului de fa­milie poate avea loc o dată pe an. În ca­zul persoanelor care îşi schimbă locul de trai, însă, acest lucru poate avea loc  în orice perioadă a anului.

Dacă numele medicului de familie nu este menţionat în cerere, el este desemnat de reprezentanţii 

instituţiei medico-sanitare. Asistenţa medicală primară va fi acordată conform noii ce­reri, începând din 1 ianuarie, iar până la finele anului solicitantul va beneficia de asistenţă în cadrul instituţiei în care a fost înregistrat anterior.

Cetăţenii pot verifica pe site-ul cnam.md la ce medic de familie sunt înregistraţi, accesând rubrica „Verifi­carea înregistrării la medicul de fami­lie”, cu introducerea codului numeric personal. Această informaţie poate fi solicitată şi la numărul de telefon 0 800 99999.

Modalitatea de alegere a medicului de familie este prevăzută în Regula­mentul cu privire la înregistrarea po­pulaţiei în instituţia medico-sanitară care prestează asistenţă medicală pri­mară în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand