Noi norme de protecţie şi acordare de asistenţă în timpul călătoriei pe calea aerului persoanelor cu nevoi speciale şi celor cu mobilitate redusă au fost introduse, de curând, în Programul Naţional de Facilitare a Transporturilor Aeriene. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la cea mai recentă şedinţă a Guvernului în exerciţiu.
Astfel, autorităţile publice competente, transportatorii aerieni, entităţile de administrare a aeroporturilor, agenţiile de handling şi operatorii turistici sunt obligaţi să ia măsurile necesare în acest scop, în corespundere cu standardele internaţionale. La modul practic, aceştia vor trebui să asigurare accesul persoanelor cu nevoi speciale la toate genurile de servicii prestate în timpul călătoriei, inclusiv pe durata aflării în aeroport, în cursul călătoriei şi până la părăsirea aeroportului.
Noile prevederi stabilesc, printre altele, obligativitatea transportatorului aerian, agentului acestuia sau operatorului turistic de a le propune persoanelor cu nevoi speciale o variantă alternativă, acceptabilă persoanei acestea, în caz că nu pot fi asigurate condiţiile necesare în acest sens.
Totodată, faţă de autorităţile competente din ţara noastră au fost prevăzute cerinţe în ceea ce priveşte informarea potenţialilor beneficiari despre drepturile lor în acest domeniu.
Măsurile în cauză sunt luate, inclusiv în contextul implementării unor prevederi ale Acordului privind spaţiul aerian comun dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, precum şi statele membre ale acestei comunităţi. Conform acordului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor urmează sa întreprindă acţiunile necesare pentru aducerea actelor normative guvernamentale în concordanţă cu reglementările europene.
Modificările și completările operate la Programul Naţional de Facilitare a Transporturilor Aeriene asigură implementarea standardelor în vigoare privind drepturile persoanelor cu handicap şi ale celor cu mobilitate redusă pe durata călătoriei pe calea aerului.
În vederea asigurării transparenţei în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor, anterior, documentul a fost supus unui proces de consultări publice şi plasat pe pagina web oficială a Ministerului Transporturilor.
Implementarea noilor norme nu necesită alocări suplimentare din bugetul de stat.