Persoanele cu dizabilități locomotorii care din cauza stării de sănătate nu pot munci conform calificării vor beneficia de servicii de reabilitare profesională. Acestea vor fi acordate în corespundere cu o recentă hotărâre a Guvernului în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare.
Reabilitarea profesională cuprinde un complex de măsuri medicale, profesionale, sociale şi pedagogice. Ele vor fi prestate de psihologi, psihopedagogi, asistenţi sociali, medici specialişti în medicina muncii, kinetoterapeuţi, medici internişti, medici ortopezi traumatologi, medici psihoterapeuţi, precum și cu implicarea altor spe-cialiști. Scopul acestor servicii este recuperarea sau compensarea funcţiilor dereglate ale organismului şi a capacităţii de muncă a persoanei cu dizabilităţi locomotorii. Vor fi eligibili cei care, din cauza stării de sănătate în interacţiune cu diverse împrejurări, obstacole și alți factori contextuali de mediu sau personali în care se regăsesc, nu pot munci conform calificării.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, pot beneficia de servicii de reabilitare profesională persoanele cu dizabilităţi locomotorii care sunt în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în căutarea unui loc de muncă în calitate de şomeri. Acestora se alătură şi persoanele cu dizabilităţi care sunt angajate în muncă, dar care, din cauza stării de sănătate, nu pot ocupa posturi conform calificării şi necesită restabilirea, recuperarea sau compensarea funcţiilor dereglate ale organismului şi a capacităţii de muncă.
Hotărârea Guvernului „Cu privire la prestarea serviciilor de reabilitare profesională în cadrul CREPOR” a fost elaborată în scopul punerii în aplicare a unor prevederi din Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Aceeaşi hotărâre prevede aprobarea Regulamentului privind prestarea serviciilor de reabilitare profesională în cadrul CREPOR şi a Metodologiei de calcul a tarifelor pentru acestea.
Metodologia în cauză are drept scop stabilirea
modului de calculare a tarifelor pentru serviciile de reabilitare profesională, pornind de la consum şi cheltuielile aferente. Cheltuielile pentru prestarea acestor servicii vor fi efectuate din contul și în limita alocațiilor financiare aprobate anual în aceste scopuri în bugetul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Pentru prestarea serviciilor de reabilitare profesională, în bugetul de stat pentru 2016 au fost prevăzute mijloace financiare în cuantum de 262 de mii de lei.
Conform datelor oficiale, în ţara noastră sunt peste 130 de mii de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de pensii din bugetul de asigurări sociale de stat. În jur de 25 la sută din numărul total al acestor persoane sunt angajate şi din veniturile obţinute achită şi contribuţii de asigurări sociale. Există şi persoane cu dizabilităţi care lucrează fără forme legale, dar reprezentanţii Guvernului nu dispun de date privind cota ce revine acestora.
Reprezentanţii sindicatelor pledează pentru crearea în ţara noastră a infrastructurii necesare pentru reabilitarea profesională, în cazurile în care este posibil, a persoanelor cu dizabilităţi de orice natură sau provenienţă, în scopul asigurării dreptului acestora la muncă şi la un trai decent.