Un contract de colaborare în domeniul prestării serviciilor medicale a fost semnat recent între Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova şi Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a declarat că, în urma semnării acestui document, angajații din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia de servicii de diagnosticare şi depistare la timp a bolilor și maladiilor cu care se confruntă.
”Prin intermediul Centrului Diagnostic de la Institutul Muncii, persoanele vor primi gratuit asistență medicală, iar specialiștii ca-lificați din carul instituției vor stabili un diagnostic corect, ceea ce este foarte important în tratarea bolilor”, a menţionat Oleg Budza.
Centrul Diagnostic de la Institutul Muncii a fost dotat cu echipament performant, iar timp de jumătate de an de la instala-rea utilajului, reprezentanţii CNAM au examinat condiţiile de activitate a centrului şi au purtat negocieri pentru semnarea acestui contract.
„Noi credem că putem să prestăm servicii de calitate înaltă. Folosim metode performante şi dispunem de medici calificaţi care acordă servicii pacienţilor”, a specificat preşedintele CNSM. Oleg Budza a accentuat că sindicatele sunt primele interesate să combată munca la negru, iar cu cât sunt achitaţi mai puţini bani în plic, cu atât se măresc transferurile în fondul asigurărilor medicale şi în bugetul ţării.
Diagnosticul stabilit corect este foarte important în tratarea bolilor |
Astfel, se îmbunătăţesc condiţiile pentru prestarea unor servicii de calitate. Organizaţiile sindicale depun eforturi în această direcţie, inclusiv prin intermediul Inspectoratului său al Muncii şi în conlucrare cu Inspecţia de Stat a Muncii.
Preşedintele CNSM a mai precizat că în luna septembrie a acestui an va fi semnat un acord care va elucida toate aceste probleme.
La rândul său, preşedintele CNAM, Mircea Buga, susţine că documentul semnat deja constituie un început de colaborare în domeniul asistenţei medicale acordate salariaţilor.
„Este vorba despre protecţia unei pături destul de largi de persoane asigurate.
Avem mai multe sute de mii de persoane şi, dacă o parte din ele va reuşi să obţină servicii calitative la nivelul instituţiei medicale care a fost creată recent de către sindicate, atunci va creşte şi satisfacţia acestor lucrători, dar şi folosul sistemului de asigurări pentru întreaga populaţie a ţării”, a apreciat preşedintele CNAM. Mircea Buga a accentuat că documentul semnat este doar prima etapă de extindere a acestei colaborări şi că în discuţiile purtate cu reprezentanţii sindicatelor s-a convenit asupra elaborării unui acord mai larg de colaborare între cele două instituţii.
Acordul va cuprinde dimensiunea socială, medicală şi de protecţie în general a salariaţilor în ceea ce ţine de CNSM, dar şi CNAM în sensul prestării serviciilor către populaţie, a conchis Mircea Buga.