19 iulie 2024
Chisinau
Dialoguri

Serghei Kaukin: „Atunci când ești la cuțite cu administrația, nu rezolvi nimic pentru membrii de sindicat”

Loading
Dialoguri Serghei Kaukin: „Atunci când ești la cuțite cu administrația, nu rezolvi nimic pentru membrii de sindicat”
Serghei Kaukin: „Atunci când ești la cuțite cu administrația, nu rezolvi nimic pentru membrii de sindicat”
facebook.com

Fost militar, a învățat că disciplina este una dintre cheile succesului. Cei șapte ani de muncă în arma­tă i-au oferit și experiență cum să comunice eficient, iar aceasta i-a prins bine și în activitatea de lider sindical. Calm, răbdător, perseve­rent și cu tact, Serghei Kaukin, lide­rul sindical de la Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, știe să asculte salariații și le vine în ajutor, atunci când este nevoie.

Comunicarea nu înseamnă doar să vorbești, ci înseamnă și să asculți, în primul rând, amintește Serghei Kaukin, care de 35 de ani activează la „Moldelectrica”, iar de 14 ani exercită și funcția de președinte al comitetului sindical de la întreprindere.

Un alt motto de care se conduce Serghei Kaukin în activitatea sa este că sindi­catele și administrația întreprinderii trebuie să fie prietenoși unul cu altul.

„Atunci când ești la cuțite cu șefii, nu rezolvi nimic pentru membrii de sindicat. Ba dimpotrivă, situația se va încinge și toți vor avea de suferit. Când negociezi și vii cu argumente, dar insistent și cu răb­dare, obții mai mult decât atunci când te cerți. Rămân mulțumiți și salariații, și anga­jatorul”, menționează liderul sindical de la „Moldelectrica”.

Dialogul social de la întreprindere a dat roade bune. De exemplu, circa 80 la sută dintre angajații „Moldelectrica” sunt mem­bri de sindicat, la întreprindere activând un număr mare de salariați – aproximativ 1140.

Garanții sociale pentru membrii de sindicat

Comitetul sindical de la „Moldelectri­ca” a reușit să obțină pentru angajații care sunt membri de sindicat mai multe facili-tăți și garanții sociale. De exemplu, con­tractul colectiv la nivel de unitate prevede un ajutor material în valoare de trei mii de lei, în cazul în care în familie se naște un copil. Atunci când fac nuntă, însurățeii primesc un ajutor de 2500 de lei. Angajații care au împlinit 40, 50, 60 sau 70 de ani beneficiază de un suport financiar în valoare de o mie de lei.

În anul curent, de Ziua Energeticianu-lui, care este marcată anual în Republica Moldova la 22 decembrie, fiecare dintre salariații care sunt membri de sindicat va primi un premiu în valoare de 500 de lei.

Angajații de la „Moldelectrica”, mem­bri de sindicat, beneficiază de facilități și în cazul în care merg la sanatoriu. Astfel, ei vor trebui să plătească doar 30% din prețul biletului pentru tratament balneo-sanatorial, 70% dintre cheltuieli fiind supor­tate de comitetul sindical de la întreprin-dere. Și cheltuielile pentru vacanțele sa-lariaților sunt compensate de către comite­tul sindical de la întreprindere. Desigur, cu condiția ca acești angajați să fie și ei mem­bri de sindicat.

În caz de deces al unui salariat, familia angajatului beneficiază de un ajutor materi­al în valoare de patru mii de lei. De ajutoa­re materiale beneficiază și persoanele care au avut cheltuieli pentru tratament – dacă aceste cheltuieli sunt de la o mie la șase mii de lei, comitetul sindical compensează 50% din aceste sume. Dar dacă cheltuielile pen­tru tratament sunt mai mari de șase mii de lei, valoarea ajutorului material oferit este de trei mii de lei.

„În cazul unor persoane care suferă de cancer sau care au suportat intervenții chi­rurgicale complicate, comitetul sindical poate acorda suport financiar și de câteva ori pe an”, subliniază Serghei Kaukin.

Susținere pentru copii și în caz de situații excepționale

Și copiii membrilor de sindicat de la întreprindere beneficiază de anumite facilități și garanții sociale. De exemplu, fami­lia în care un elev merge în clasa I primește un ajutor material în valoare de 1500 de lei. Copiii salariaților care au o vârstă de până la 15 ani au parte de cadouri cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, dar și în ajunul Revelionului. Copiii cu necesități speciale primesc un ajutor material, în va­loare de două mii de lei, cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități. Nu sunt uitate nici salariatele de la între­prindere – ele au parte de un premiu de o mie de lei, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

În cazul în care locuințele unor mem­bri de sindicat au fost afectate de incendii, ploi torențiale sau dacă locuințele respective au fost jefuite, fiecare familie primește o alocație în valoare de 2500 de lei.

La solicitarea salariaților, comitetul sin­dical a organizat diferite excursii, iar astfel angajații întreprinderii au vizitat Germania, Cehia, Ungaria, România, dar și diver­se locuri pitorești din Republica Moldova. În acest caz, comitetul sindical a compensat o parte din cheltuielile de deplasare.

Comitetul sindical de la „Moldelectrica” a obținut locul III la Concursul organizațiilor sindicale primare în cadrul Cam­paniei organizate de CNSM cu genericul „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, la categoria „Proiecte și activități inedite”.

Comitetul sindical din cadrul Între-prinderii de Stat „Moldelectrica” este afiliat la Federația Sindicală a Lucrătorilor din Energetică „SINDENERGO”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand