Interviu cu Serghei Baziuc, director resurse umane și administrație la compania Efes Vitanta Moldova Brewery
„Vocea Poporului”: Să facem o mică retrospectivă: în anul 2003, pachetul majoritar de la Vitanta-Intravest a fost achiziționat de compania din Turcia Efes Beverage Group, care, în acel moment, deținea deja active pe piața berii din Federația Rusă și era inclusă în lista celor mai importanți producători de bere din Europa. În anii 2003-2019, s-au făcut investiții serioase aici, la Chișinău, în tehnologii, utilaje. Domnule Baziuc, în context, ce a însemnat pentru investitorii turci venirea pe piața din R. Moldova, care e totuși o piață mică?
Serghei Baziuc: În 2003, piața de bere în Republica Moldova era reprezentată doar de câțiva producători, cam cu același tip de bere blondă. Aici Compania Anadolu Efes a și văzut un potențial mare de desfacere și dezvoltare a culturii berii prin aducerea unor experiențe noi, a unor noi gusturi de bere. Și, cel mai important, Anadolu Efes își propunea un scop mult mai mare, și anume reconstruirea industriei de bere (care existase în Moldova, dar risca să dispară) prin investirea și dezvoltarea unei fabrici în Republica Moldova.
VP: Unii investitori străini au rezerve față de prezența organizațiilor sindicale la întreprinderile pe care le administrează. Care e situația la compania dvs.?
S.B.: O organizație sindicală primară la compania Efes Moldova exista și activa în fabrică la momentul achiziționării. Cultura noastră organizațională în domeniul sindical a fost clădită de mai multe generații de lucrători. Istoricește vorbind, fabrica noastră a avut întotdeauna viziuni sindicaliste. De exemplu, știați că la sfârșitul sec. XIX fabrica noastră deja oferea locuințe angajaților săi?
Strategia investițională a companiei Anadolu Efes este bazată pe principiul respectării și promovării tradițiilor create de-a lungul anilor în cadrul companiei. Iar în Turcia organizațiile sindicale sunt foarte solide și au un rol esențial în dezvoltarea relațiilor între angajați și administrație. Iată de ce prezența unei organizații sindicale, semnarea unui contract colectiv de muncă nu au fost privite drept un impediment, ci mai degrabă au fost văzute de către investitor ca un semn de maturitate al companiei.
VP: Se știe că forța de muncă în R. Moldova e mai ieftină decât în restul Europei. Însă, în ultimul timp, sindicatele luptă pentru majorarea salariilor angajaților, în conformitate cu recomandările UE, unde tinde să adere și Republica Moldova. Cum încearcă administrația Efes Vitanta Moldova Brewery să rezolve această problemă esențială, salarizarea?
S.B.: Prima prioritate strategică a companiei Efes Moldova o constituie oamenii. De aceea, întotdeauna bunăstarea și prosperitatea companiei este strâns legată de bunăstarea oamenilor care lucrează la Efes Moldova. Întotdeauna menținerea veniturilor lucrătorilor a fost pe primul plan. Politica noastră salarială presupune ajustarea și mărirea salariului. Ajustarea este o operațiune de la sine înțeleasă și toți angajații noștri știu, cu siguranță, că la finalul anului salariile lor vor fi ajustate exact egal la valoarea inflației anuale. Cea de a doua operațiune presupune un proces de analiză a performanțelor fiecărui angajat și creșterea, în funcție de această performanță, cu alte câteva procente. Chiar și în anul 2022, când compania a întâmpinat un șir de greutăți pe plan economic: reținerea livrărilor din cauza războiului din Ucraina, creșterea prețurilor la resursele energetice și la materia primă, am pus pe primul plan creșterea salariilor angajaților și am făcut acest lucru de două ori anul trecut. Inițial, văzând creșterea prețurilor, am crescut salariile cu 10%, iar la final de an, cu încă 20%, pentru a compensa veniturile exact cu rata inflației anuale.
VP: Pe lângă salarizare, un aspect important în activitatea oricărei întreprinderi îl constituie condițiile de muncă pentru angajați. Cum se prezintă Efes Vitanta Moldova la acest capitol?
S.B.: Efes Moldova investește continuu în crearea locurilor de lucru cele mai sigure și, nu în ultimul rând, a unei munci care asigură o balanță între viața personală și profesională, cu posibilități de recreere și confort psihologic. Astfel, am lansat proiectul „All Well” dedicat angajaților. În cadrul acestui proiect, doar în anul acesta a fost amenajat un loc verde de recreere în fața companiei, a fost creat un miniparc, unde toți lucrătorii au posibilitatea să se plimbe în pauza de masă. De asemenea, a fost reparată și reamenajată sala de sport, au fost procurate adițional echipamente de body fitness. În afară de aceasta, în sala de sport sunt amenajate mese de tenis, avem și un teren de badminton și de baschet. Adăugător, oferim lecții săptămânale de fitness cu un antrenor professionist. Iar pentru cei care nu merg la sală, implementăm un proiect numit Chair Yoga, adică Yoga pe scaun. Este vorba de un set de exerciții transmis o dată pe săptămână online, care ajută la restabilirea flexibilității, reduce stresul si îmbunătățește sistemul cardiovascular și care poate fi accesat de oricine dorește să se „dezmorțească” în orice zi de miercuri, la ora 15.
VP: În contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, sărbătorită în fiecare an la 7 octombrie, compania dvs. planifică anumite acțiuni, evenimente?
S.B.: Cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente, compania Efes Moldova, împreună cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, organizează o ședință consacrată acestei date. Preconizăm să abordăm la această ședință un șir de subiecte privind menținerea unui dialog constructiv între organizațiile sindicale și patronatul din Republica Moldova. Vom discuta despre bunele practici implementate în companiile locale, precum și în cele de peste hotare. Planificăm să realizăm un plan de acțiuni care ne-ar ajuta să menținem relații constructive cu organizațiile sindicale din țară.
VP: Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova are o voce distinctă în societatea moldovenească, de poziția ei țin cont și guvernarea, și patronatul. Cum vedeți dvs. conlucrarea dintre Efes Moldova și CNSM, dacă există anumite planuri în acest sens?
S.B.: În general, conlucrarea între compania Efes Moldova și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova poate fi benefică pentru ambele părți. Prin intermediul negocierilor colective, sindicatele reprezintă interesele angajaților și pot să obțină condiții de muncă și mai bune, și mai multe beneficii. În același timp, companiile pot beneficia de stabilitate și cooperare în relațiile cu angajații. Colaborarea implică negocieri, dialog deschis și conlucrare pentru a găsi soluții care să satisfacă ambele părți.